Illustrasjonsfoto: John Petter Reinertsen

Åpner for at elektrobedrifter kan gjennomføre lovpålagte kurs teoretisk

Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) gir elektrobedrifter mulighet til nettbasert gjennomføring av FSE- og førstehjelpskurs.

Forskrift om sikkerhet ved arbeid i og drift av elektriske anlegg (FSE) har krav om årlig opplæring, øvelse og instruksjon av bestemmelser i forskriften samt nødvendig førstehjelpsberedskap, og at det ikke skal gå mer enn 12 måneder mellom hver opplæring (FSE- og førstehjelpskurs).

Koronasituasjonen har gitt elektrovirksomheter utfordringer med gjennomføring av FSE-opplæring med praktisk førstehjelp innenfor 12-månedersregelen.

Nå gjør DSB midlertidige endringer i regelverket.

– For å fortsatt kunne ivareta sikkerheten ved arbeid i og drift av elektriske anlegg og ivareta til enhver tid gjeldende smittevernregler, anbefaler DSB at FSE-opplæringen gjennomføres nettbasert, med tilhørende teoretisk førstehjelpsdel, skriver DSB på sine nettsider.

Det blir nå mulig å utsette den praktiske delen av de pålagte FSE- og førstehjelpskursene frem til september.

– DSB gir i forbindelse med praktisk gjennomføring av førstehjelp, en utsettelse frem til og med 01.09.2021, med mulighet for forlengelse hvis situasjonen tilsier det, skriver DSB.

I bransjeorganisasjonen Nelfo blir nyheten godt mottatt.

– Dette er en viktig avklaring for bedriftene. Mange benytter denne perioden til å gjennomføre de lovpålagte kursene, men for å begrense smittespredning kan bedriftene i en begrenset periode gjøre dette som en nettbasert opplæring, sier Eirik Remo, fagsjef HMS i Nelfo i en pressemelding.