Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening frykter at lav tilførsel av nye boliger vil skape prispress og utelukke flere fra boligmarkedet.

Boligprodusentene: Fortsatt svak aktivitet i november

Aktivitetstallene for november viser noe bedret salg av nye boliger, men igangsettingen er den laveste siden november 2010. Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening frykter at aktiviteten vil holde seg lav i 2021, og at de langsiktige konsekvensene kan bli alvorlig.

Salget av nye boliger i november 2020 var 23 prosent over november 2019. Samtidig var salget i 2019 uvanlig svakt, skriver Boligprodusentenes Forening i en pressemelding.

De ferske boligtallene fra foreningen viser også følgende:

  • Salget hittil i år er 7,5 prosent lavere enn i tilsvarende periode i 2019. Eneboliger er ned 4 prosent, småhus ned 2 prosent og leiligheter ned 11 prosent hittil i år.
  • På tolvmånedersbasis er salget 5 prosent lavere enn i forrige tolvmånedersperiode totalt. Eneboliger og leiligheter ligger henholdsvis 7 prosent og 12 prosent lavere enn forrige tolvmånedersperiode, mens småhus ligger 17 prosent over forrige tolvmånedersperiode. Igangsetting nye bolig
  • Igangsettingen av nye boliger i november 2020 var den laveste igangsettingen som er registrert i november siden 2010. Igangsettingen i november var 27 prosent lavere enn i november 2019.
  •  Igangsettingen hittil i år er 11 prosent lavere enn i tilsvarende periode i 2019. Eneboliger og småhus er ned 14 prosent og leiligheter ned 8 prosent
  • På tolvmånedersbasis er igangsettingen 14 prosent lavere enn i forrige tolvmånedersperiode totalt. Igangsetningen av eneboliger, småhus og leiligheter ligger henholdsvis 14 prosent, 7 prosent og 17 prosent lavere enn forrige tolvmånedersperiode.

Frykter fortsatt lav aktivitet

Per Jæger i Boligprodusentenes forening frykter at aktivitet vil holde seg lav i 2021, og at de langsiktige konsekvensene kan bli alvorlig.

Han frykter at lav tilførsel av nye boliger vil skape prispress og utelukke flere fra boligmarkedet. Jæger etterlyser tiltak for å stimulere boligbygging, men opplever at det motsatte skjer.

– Storbyene Oslo og Bergen har nedprioritert boligbygging de siste årene. De har ikke regulert nok nye områder for boligbygging. De har også innført mange og detaljerte krav i byggesaken som fordyrer og forsinker byggeprosessen, sier han i pressemeldingen.

– I mange distriktskommuner hindrer boliglånsforskriften utlån til nye boliger, og forsterker demografiutfordringene som Norman-utvalget viser til, legger han til.

Jæger sier Finanstilsynet nå strammer inn utlånskriteriene og klassifiserer alle nye boligprosjekter som “spekulative investeringer” med høyere risikovekting.

– Dette vil gjøre det mye vanskeligere å finansiere nye boligprosjekter, mener han.

Godt salg av fritidsboliger

Salget av nye fritidsboliger var godt i november. Salget hittil i år er 27 prosent høyere enn i tilsvarende periode i 2019. Igangsettingen hittil i år er 6 prosent lavere enn i tilsvarende periode i 2019.

– På tolvmånedersbasis er salget av nye fritidsboliger 17 prosent høyere enn forrige tolvmånedersperiode, mens igangsettingen er 10 prosent lavere. Etter veldig svakt salg i vår, har utviklingen bedret seg noe etter sommeren. Salget for perioden januar til november ligger nå på samme nivå som i 2010 som var i kjølvannet av finanskrisen. For igangsettingen ligger vi for samme periode 10 prosent under bunnåret 2010, sier Per Jæger.