Hunton anker dom i Stockholms tingrett

23. oktober ble Hunton dømt for brudd på den svenske markedsføringsloven i Patent- och marknadsdomstolen. Dommen kom etter en klage fra av den svenske bransjeforeningen for mineralullprodusenter, Swedisol. Nå har Hunton anket dommen.

Arne Jebsen. Foto: Hunton

– Treet har en unik evne til å fange CO2 og binde karbon gjennom hele livsløpet. Vi mener den svenske tingretten ikke har tatt hensyn til det, og derfor anker vi, sier administrerende direktør Arne Jebsen i Hunton Fiber i en pressemelding.

Hunton ble stevnet av den svenske bransjeforeningen for mineralullprodusenter i mai 2018. Swedisol stevnet Hunton fordi foreningen mener det norske selskapet i sin markedsføring blant annet gir inntrykk av at trefiber- og celluloseisolering er mer miljøvennlig, mer fuktsikkert og mer brannsikkert enn mineralullisolering.

I dommen fremgår det det blant annet at retten mener reduksjon av CO2-utslipp fra trefiberisolasjon er for liten til at det er relevant for Hunton å bruke det i markedsføringssammenheng. For Hunton kom rettsavgjørelsen overraskende, og de har nå altså valgt å anke dommen. Selskapet mener den svenske tingretten ikke har tatt tilstrekkelig hensyn til treets og trefiberisolasjons evne til å lagre karbon i hele produktets levetid.

– Trefiber er en naturlig og fornybar råvare. Trefiberisolasjon er unikt fordi det lagrer vesentlig mer karbon gjennom produktets livsløp, enn den mengden CO2 som slippes ut ved produksjon. Det endelige regnstykket gir derfor en positiv CO2-effekt, og på denne måten blir aktiv bruk av skogressursene en del av klimaløsningen, sier Arne Jebsen.

– Hovedråvaren i Hunton Fibers trefiberisolasjon er 100 prosent PEFC TM-sertifisert virke fra norsk gran, videreforedlet på lokale sagbruk i nærheten av Gjøvik. Energien som benyttes i produksjonen er fra fornybar norsk vannkraft, skriver selskapet.

Jebsen mener det er et paradoks at den svenske Patent- og marknadsdomstolen i dommen ikke har vurdert treets evne til lagre karbon i hele byggets levetid.

– For å begrense global oppvarming i tråd med forpliktelsene i Paris-avtalen, må CO2-utslippene reduseres ned mot null. Dersom man klarer å øke andelen av treprodukter generelt, vil det lagres mer karbon, noe som vil bidra til at man når utslippsmålene, sier Jebsen.

– Hunton har overdrevet trefiberisoleringens miljøegenskaper og har ikke kunne styrke sin markedsføring overfor domstolen. Huntons fremtatte EPDer viser ikke de positive egenskaper som Hunton fremholder i markedsføringen. Ifølge markedsføringsloven er bevisførselen hos avsender i markedsføringen. Når det gjelder klima- og miljøpåstander er bevisbyrden ekstra høy, skriver administrerende direktør Mats Björs i Swedisol AB i en melding til Byggeindustrien.