Grete Aspelund er administrerende direktør i Sweco.

Sterk start på 2020 for Sweco - men koronakrisen har stoppet prosjekter og redusert ordrereserven

Sweco hadde en svært sterk inngang på 2020 før koronakrisen inntraff, og selskapet leverer rekordtall i første kvartal. Men tøffere tider venter.

Sweco Norges driftsresultat (EBITA) for første kvartal i 2020 ble 94,8 millioner kroner.

Det tilsvarer en margin på 13,7 prosent, og er en forbedring på 22,6 millioner kroner fra samme periode i 2019, hvorav rundt 10 millioner kroner skyldes at påsken i år havnet i andre kvartal.

Koronakrisen har ikke gitt nevneverdige utslag på kvartalstallene fra Sweco, siden kun to uker av første kvartal gjensto da krisen slo inn.

– Vi hadde veldig god fart inn i 2020 etter å ha levert tidenes årsresultat for 2019. Kontraktene våre er lange og vi jobber i en langsiktig bransje, og det forklarer den gode starten vi har hatt til tross for koronakrisen, sier administrerende direktør Grete Aspelund til Byggeindustrien.

10 prosent stoppet eller utsatt

Men til tross for en svært sterk start på 2020, ser Sweco-sjefen i likhet med resten av bransjen mørkere skyer som truer i horisonten.

Ifølge Sweco-sjefen ble 10 prosent av prosjektene til selskapet enten stoppet eller utsatt som en følge av koronaviruset. I første kvartal er ordrereserven 8,5 prosent lavere enn hva den var i første kvartal i fjor.

– Ordrereserven er blitt kortere, og med tanke på veksten vi har hatt i samme periode er dette ikke tilfredsstillende, sier Aspelund.

– Når det er sagt, så vil jeg si jeg er stolt over den massive mobiliseringen vi har sett internt for å møte koronakrisen. Vi har alle sett hva som står på spill, og vi ser at vi er sårbare – både med tanke på jobbene våre, men også med tanke på å miste det gode livet vi har skapt i Norge, sier Aspelund.

Hun mener myndighetene må bruke krisen til å gyve løs på store etterslepsoppgaver ute i kommunene.

Men foreløpig mener hun både krisepakkene og det reviderte nasjonalbudsjettet fra regjeringen, har vært for tynt.

Sweco-sjefen mener kommunene burde fått mer penger til å gå løs på vedlikeholdsoppgaver.

– Vedlikeholdsetterslepet i Norge er enormt. Det er godt dokumentert gjennom RIF-rapporten State of the nation at vi har et etterslep på 1.450 milliarder kroner, og nå trenger vi motkonjunkturtiltak som adresserer dette. Jeg savner også at staten i sterkere grad legger grønne føringer på de anskaffelsene som skal gjøres. Vi må sørge for at koronatiltakene resulterer i grønnere leveranser, sier Aspelund.

Hun er bekymret over de langsiktige konsekvensene som koronakrisen kan ha for bygg- og anleggsnæringen.

– Så langt er det bygg og eiendom som er rammet hardest i vår del av næringslivet. Vi ser at Statens vegvesen, Nye Veier og også Statsbygg greier å holde aktiviteten oppe, men det er en enrom treghet i veireformen som er utfordrende for bransjen. Fylkeskommunene har overhodet ikke kommet seg ut fra startblokkene, og prosjektene drar ut i tid. Det haster å komme i gang, spesielt med den situasjonen vi befinner oss i nå, sier Aspelund.

Om kvartalsresultatene isolert sett, sier hun følgende:

– Sweco Norge leverer et historisk godt driftsresultat i første kvartal. Januar og februar var preget av fortsatt sterk etterspørsel i våre hovedmarkedsområder, infrastruktur, bygg og fornybar energi. I en bransje som preges av stadig større kompleksitet i prosjektene, og i et svært konkurransepreget marked, er jeg veldig fornøyd med den solide innsatsen til våre 1.700 kolleger, sier Grete Aspelund.

Driftsinntektene for første kvartal ble 694,3 millioner kroner, en betydelig forbedring på 34,7 millioner kroner fra samme periode i 2019.

Foruten kalendereffekten av en ekstra arbeidsdag i perioden, skyldes fremgangen i hovedsak sterk organisk vekst, samt en økning i timeprisen.

Solid kvartal for Sweco Group

Sweco Group, som har virksomhet i 14 land i Europa, leverte et resultat (EBITA) for første kvartal på  630 millioner svenske kroner, en forbedring på 99 millioner svenske kroner, sammenliknet med samme kvartal i fjor.

Det tilsvarer en driftsmargin på 11,1 prosent. Driftsinntektene økte til  5,680 millioner svenske kroner, fra 5,101 millioner samme periode i fjor.