Livet blir annerledes, vi kommer til å få svakere lønnsvekst og forbruket vil gå ned, ikke fordi vi har mindre penger, men fordi vi ikke går ut og bruker penger på samme måte som før koronakrisen. Nå kommer vi til å spare penger i stedet. Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB scanpix

SSB spår lave lønnstillegg og nedgang i privat forbruk

Statistisk sentralbyrå spår 2 prosent lønnsvekst og 10 prosent fall i privat forbruk. Så mye som en seksdel av husholdningers inntekt vil gå i sparegrisen.

– Svak lønnsomhet i industrien vil gi lave lønnstillegg både i år og neste år. Det vil spre seg til andre næringer og offentlig sektor, sier forsker Thomas von Brasch i Statistisk sentralbyrå (SSB) til Aftenposten.

SSB legger til grunn av nedgangstidene for norsk industri vil bety magre lønnsoppgjør for alle i landet, at oljeprisen, som har stupt, vil holde et fortsatt labert nivå, og at de mest inngripende smitteverntiltakene gradvis blir fjernet i løpet av andre halvår i år. Lønnsveksten i år spår de blir 2 prosent.

– En stor del lønnsveksten i år vil komme gjennom overhenget fra i fjor. Bidraget fra høstens lønnsoppgjør blir beskjedent, sier von Brasch.

Samtidig anslår de redusert privat forbruk på 10 prosent i år, rett og slett fordi folk sitter inn og ikke bruker penger slik de gjorde før. SSBs anslår at husholdningene vil spare hele 16 prosent av inntekten sine i år.

SSB har forsøkt seg med prognoser for norsk økonomi til 2023, men alt er svært usikkert.