Konsernsjef Morten Grongstad i AF Gruppen under Byggeindustriens fagdag.

AF-sjefen på Byggeindustriens fagdag: - Betonmast-kjøp var å utnytte mulighetene

Konsernsjef Morten Grongstad i AF Gruppen mener evnen til å ta og styre risiko er nøkkelen til lønnsomhet. – Men risikostyring handler ikke bare om å beskytte seg mot trusler, men også å være offensive overfor muligheter, påpeker han.

– Ut ifra risikoen vi tar, samfunnsnytten vi bidrar med og kompetansen vi har i organisasjonene våre, er det ingen grunn til at bransjen ikke skal ligge stødig på ti prosent pluss-marginer, sa AF-sjef Morten Grongstad da han fikk i oppgave å forklare AF Gruppens bransjeledende marginer under Byggeindustriens fagdag torsdag.

I Byggeindustriens oversikt over byggenæringens 100 største aktører hadde AF Gruppen resultatsmarginer på 6,1 prosent.

Grongstad forteller at resultatene kommer som et produkt av AFs ansatte, kultur, organisering og ledelse.

Grep muligheten

Risikostyring er også et grunnleggende begrep når Grongstad prøver å forklare AF-oppskriften.

– Før vi begynte med risikostyring, da hadde vi noen fantastiske prosjekt, men i enkelte prosjekter tapte vi 60 til 70 prosent på marginene, og det tok bort all lønnsomheten i porteføljen. Når du systematisk påvirker risiko, vil du over lengre tid påvirke porteføljelønnsomheten også, sa Grongstad.

Viktigste kjøreregel er å ikke ta risiko som ikke kan påvirkes.

– Det andre viktige er at risikostyring ikke bare handler om å beskytte seg mot trusler, men også å være offensive overfor mulighetene til å tjene mer penger. Vi må være minst like tydelige på å utnytte muligheter som å beskytte nedsider. Nå er det nettopp for å utnytte mulighetene at vi kjøper Betonmast, for det tror jeg blir et fantastisk partnerskap, sa han.

Store og sterke sammen

Betonmast Holding AS, et selskap som i dag eies 67,4 prosent av AF Gruppen og 32,6 prosent av ledelse og tidligere aksjonærer i Betonmast, har kjøpt 100 prosent av aksjene i Betonmast AS. Grongstad sa torsdag at han regner med at eierskapsforholdet antakelig vil ligge på omtrent 60-40 når prosessen er ferdig.

– Hadde noen spurt meg for tre-fire år siden om hvilke selskaper vi ønsket å se nærmere på, hadde dette kommet veldig høyt på listen. Da Jørgen og Albert og co bestemte seg for å gå sammen, virket dette som en tapt mulighet for evigheten, men så er det rart med det. Ting snur, sa AF-sjefen.

Med Betonmast på laget regner Grongstad med at AFs hårete mål fra 2016 om 20 milliarder kroners omsetning innen 2020 sprenges med god margin.

– Jeg er sikker på at vi med felles erfaringsutveksling kommer til å bli bedre, og med Betongmasts hjelp ender vi nok på 28 til 30 milliarder neste år.