Sigurd Stave Maskin AS har onsdag og torsdag denne uken demokjøring av maskinene Reform Metrac H7X (bildet) og Reform Metron P48 RC.

Nye østerrikske maskiner til Sigurd Stave Maskin

I disse dager presenterer de to nye maskiner i Oslo og på Romerike. Den ene er den såkalte alpetraktoren Reform Metrac H7X, og den andre redskapsbæreren Reform Metron P48 RC, som er en helt nyutviklet maskin.

Den rundt 2.400 kilo tunge og kompakte Metrac H7X har hydrostatdrift – det vil si at den er utstyrt med en automatisk girkasse med hydraulisk drift. Bokstaven X i modellbetegnelsen står for navreduksjon.

Ypperlig til veivedlikehold
Maskinen egner seg til en rekke formål. Blant annet egner den seg svært godt til veivedlikehold sommer som vinter.

–Reform Metrac H7X har utallige muligheter når det gjelder utstyr som kan puttes på maskinen. På denne demoen er den påmontert beitepusser fra Müthing, men den kan også utstyres med blant annet gressklipper, snøfreser, plog, feiekost og saltspreder, sier produktansvarlig Njål Hagen i Sigurd Stave Maskin AS til Byggeindustrien.

Alpetraktor
Alpetraktoren, som den ofte kalles i Østerrike, egner seg også godt til vedlikehold av gang- og sykkelveier, der det er krav til vektbegrensning på grunn av den lave egenvekten på rundt 2.400 kilo (uten påmontert utstyr).

Reform Metrac H7X kan både brukes med 4x4 drift, forhjulsdrift, eller bakhjulsdrift. Den kan også kjøres med såkalt hundegang, som vil si at den ene akselen forskyves sideveis. På denne måten tar maskinen seg enkelt frem med ulik redskap i skrånende og bratt terreng.

Italiensk motor
Chassis og utstyr til Metrac H7X er utviklet av Reform, likeså design og akslinger. Motoren i demomodellen kommer fra den italienske produsenten WM, mens de mindre alpetraktorene er utstyrt med motor fra japanske Kubota. Maskinen kan kjøres med hastighet opp mot 40 km/t.

Ny redskapsbærer
På demodagene presenteres også Reform Metron P48 RC, som er en nyutviklet redskapsbærer som betjenes med fjernstyring. Maskinen har bensinmotor med elektrisk firehjulsdrift, som får strøm fra generatoren som drives av bensinmotoren.

–Metron P48 RC kan leveres med omtrent samme utstyrsnivå som Metrac H7X. Typiske brukere er gartnere og andre som trenger en radiostyrt maskin som lett tar seg frem i bratte skråninger med for eksempel gressklipper. Maskinen har 4x4 drift, eller den kan brukes med bare forhjuls- eller bakhjulsdrift og hundegang som på Metrac H7X. Bensinmotoren yter 48 hk, sier Hagen.

Kan fjernstyres fra 400 meter
Chassiset til Metron P48 RC er satt sammen av to rammer for større fleksibilitet i ulendt terreng. Rekkevidden på fjernstyringen er hele 400 meter.

–Begge maskinene oppfyller Steg 5-kravet til utslipp. Batteriene til Metron P48 RC kan lades via elnettet, og dersom de går tomme for strøm, vil maskinen automatisk gå over på full drift fra bensinmotoren, sier Njål Hagen.

Reform Metron P48 RC, som er en helt nyutviklet redskapsbærer fra den østerrikske produsenten.