Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre mener regjeringen ikke har prioritert rassikring høyt nok. Fredag besøkte han AUFs sommerleir på Utøya. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Støre mener regjeringen ikke har prioritert rassikring høyt nok

Opposisjonen prioriterer ras- og tunnelsikring høyere enn regjeringen, konstaterer Ap-leder Jonas Gahr Støre. Han slutter seg til kritikken fra SV og Sp.

I kjølvannet av rasene i Jølster i Sogn og Fjordane har både SV og Senterpartiet kritisert regjeringen for ikke å ha satset nok på rassikring.

– Vi skal være varsomme med å trekke slutninger fra en manglende bevilgning til et konkret ras i et utsatt land som vårt. Men realiteten er at opposisjonen har prioritert ras- og tunnelsikring mer. Det var en av fire hovedsatsinger fra Ap, og vi har 400 millioner kroner mer til dette i vårt alternative statsbudsjett enn regjeringen, sier Støre til NTB.

– Det er en erkjennelse av at rassikring er viktig i utgangspunktet, slik Norge ser ut, men også at det er enda viktigere enn før fordi klimaendringene gjør seg gjeldende, fortsetter han.

På spørsmål om ikke de rødgrønne burde gjort mer da de selv satt ved makten, svarer Støre:

– Det er seks år siden vi satt i regjering. Vi må se på våre alternative budsjetter. Der har vi gjort prioriteringer. 400 millioner taler sitt tydelige språk, sier han.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sa til NTB torsdag at regjeringspartiene aktivt har stemt ned forslag om mer midler til ras- og flomtiltak, og han hevder at penger til motorveier gir mer prestisje.

SVs Torgeir Knag Fylkesnes kalte på sin side rasene i Jølster for en varslet katastrofe og mener regjeringen har neglisjert rassikring.

I området som ble rammet av ras i Jølster, har det vært gjort tiltak, og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) mener dette har bidratt til å redde hus.