Forbruksgjeldsregister lansert

Gjeldsregisteret, som skal holde oversikt over usikret gjeld som forbrukslån og kredittkortgjeld, ble lansert torsdag.

Gjeldsregisteret AS er ett av to selskaper som for et år siden fikk konsesjon til å opprette et register som skal gi bedre og raskere kredittvurderinger og gi full oversikt over lånesøkeres usikrede gjeld.

Evry, som eier det nye registeret, har latt NRK få en sniktitt på tallene. De viser at 567.000 nordmenn har kredittkortgjeld som det løper renter på. Renten er ofte på opptil 20 prosent. 175.000 av oss har forbrukslån, inkludert noen få låntakere som har flere millioner i slike lån. Det er flest menn som har gjeld, og de mellom 40 og 60 har mest.

Over 150 finansforetak skal rapportere inn forbrukslån til det nye registeret. Ved lanseringen er 50 av disse på plass, og de står for 80 prosent av volumet, opplyser Gjeldsregisteret AS i en pressemelding.

– Vi er stolte over å kunne lansere Gjeldsregisteret. Finansforetakene får nå en fullstendig oversikt over nordmenns forbrukslån, og i kombinasjon med annen relevant økonomisk informasjon, kan det treffes bedre og grundigere beslutninger, sier konsernsjef Per Hove i Evry. Han er også styreleder i Gjeldsregisteret AS, som altså er et datterselskap av Evry.