Det er inngått forlik mellom Stortinget og Multiconsult rundt Stortingets byggeprosjekt i Prinsens gate 26. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Forlik mellom Stortinget og Multiconsult

Multiconsult og Stortinget har inngått forlik i tvist og Multiconsults leveranser i Stortingets byggeprosjekt i Prinsens gate 26.

Stortingets direktør, Marianne Andreassen, og Multiconsults konsernsjef Grethe Bergly, er fornøyd med at begge parter nå kan legge denne saken bak seg, heter det i en pressemelding fra Multiconsult fredag.

Det har vært et utfordrende byggeprosjekt for både Stortinget og Multiconsult, med viktige læringspunkter for begge, skriver de videre.

Forliket går ut på at Multiconsult til dels betaler erstatning til Stortinget, og dels gir et prisavslag på sitt honorar i prosjektet. Samlet er beløpet 55 millioner kroner.

Bedre dialogklima

Kommunikasjonsleder Gaute Christensen i Multiconsult sier til Byggeindustrien at detaljene i forliket mellom rådgivningsselskapet og Stortinget er konfidensielle, og han kan derfor ikke si noe om hva som ligger i summen.

Christensen understreker at begge parter har strukket seg langt for å komme til en enighet.

Gaute Christensen i Multiconsult. Foto: Multiconsult

– Vi gikk inn i forhandlingene med ganske stor avstand mellom oss, men med ny ledelse i både Stortinget og hos oss, har vi fått et dialogklima som gjorde det mulig å nå en løsning, sier han.

Det at deler av forlikssummen er en ren erstatningssum er også å regne som en erkjennelse av feil fra Multiconsults side, bekrefter Christensen.

– Ja, det er det som ligger i en erstatning. Vi har aldri sagt at vi ikke har gjort feil i dette prosjektet, og ja, vi erkjenner at det er gjort feil her, sier han.

Glade for løsning

Kommunikasjonssjefen understreker at Multiconsult opprinnelig var stevnet for en langt høyere sum enn det de nå har gått med på å betale.

– Vi er først og fremst fornøyde med at vi kan legge saken bak oss og konsentrere oss om kjernevirksomheten vår. Saken har vært belastende, både for medarbeidere som har måttet tåle mye medieoppmerksomhet, og det har også vært svært ressurskrevende. Vi er glade for at saken ikke trekkes for retten, for det ville ha lagt beslag på fellesskapets ressurser, sier han.

I 2018 kunne Byggeindustrien skrive at Stortingets presidentskap stevnet Multiconsult for 125 millioner kroner, og i søksmålet var Multiconsult anklaget for «grov uaktsomhet».

– Det er vi helt uenige i, sa Christensen den gang, og varslet rettsak hvis søksmålet ikke ble trukket.

Christensen uttalte tidligere samme år til Dagens Næringsliv at Multiconsult ikke ville godta å betale noen større erstatningssum enn ni millioner kroner som var summen som lå i kontrakten mellom de to partene ved eventuelle prosjekteringsfeil.

– Partene er enige om at detaljene i avtalen er konfidensielle, og jeg kan derfor ikke uttale meg om dette, gjentar Christensen overfor Byggeindustrien.