Stortingets nye lokaler i Prinsens gate 26 som skal tas i bruk i midten av januar. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixFoto: Cornelius Poppe / NTB scanpixDen gamle trappen i Stortingets nye lokaler i Prinsens gate 26 er Restaurert. Bygget skal tas i bruk i midten av januar. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixResepsjonen i Stortingets nye lokaler i Prinsens gate 26 som skal tas i bruk i midten av januar. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixFoto: Cornelius Poppe / NTB scanpixDen gamle trappen i Stortingets nye lokaler i Prinsens gate 26 er restaurert. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixFoto: Cornelius Poppe / NTB scanpixStortingspresident Tone Wilhelmsen holdt fredag omvisning for pressen i de nye lokalene. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixFoto: Cornelius Poppe / NTB scanpixStortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen holder omvisning for mediene i Stortingets nye lokaler. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixUtsikt fra et av cellekontorene i Stortingets nye lokaler i Prinsens gate 26 som skal tas i bruk i midten av januar. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixFoto: Cornelius Poppe / NTB scanpixFoto: Cornelius Poppe / NTB scanpixKunstverk i resepsjonen i Stortingets nye lokaler i Prinsens gate 26 som skal tas i bruk i midten av januar. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixFoto: Cornelius Poppe / NTB scanpixFoto: Cornelius Poppe / NTB scanpixFoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Slik ser Stortingets nye bygg ut - se bildekarusell

Drøyt 100 stortingsrepresentanter og ansatte fra fire partier får nye kontorer når de kommer på jobb mandag 12. januar.

Fakta om Prinsens gate 26

* Stortinget har pusset opp kontorene i Prinsens gate 26 og bygget nytt post- og varemottak under Wessels plass, samt ny kjøretunnel mellom varemottaket og Rådhusgata.

* Opprinnelig prosjekt handlet kun om å pusse opp kontorene i Prinsens gate 26 og var beregnet å koste 70 millioner kroner. Det utvidede prosjektet var beregnet å koste 1,1 milliarder kroner (mai 2014). Sluttsummen ender rundt 2,3 milliarder kroner.

* Den siste store byggesprekken på 500 millioner kroner ble kjent i februar i fjor. Det endte med at både stortingsdirektør Ida Børresen og stortingspresident Olemic Thommessen måtte gå.* Sentrumsbygning fra 1881 som ble overtatt av Stortinget i 1977.

* 7.770 kvadratmeter fordelt på seks etasjer er ferdig pusset opp. Møterommene er lagt til øverste etasje.

* Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet og KrF flytter inn hele eller deler av sine stortingsgrupper og ansatte fra mandag 12. januar.

* Inngangspartiet ut mot Wessels plass blir også hovedinngang for over 30.000 besøkende som hvert år er på klasseomvisning på Stortinget. .

* Gatene rundt byggeplassen er i ferd med å åpne igjen. På Wessels plass forsvinner byggebrakkene løpet av første kvartal. Så skal plassen oppgraderes til det Stortinget beskriver som «et sikret, tilgjengelig og attraktivt byrom».

* Halvorsens conditori gjenåpner i løpet av første halvår, slik det skal ha sett ut ved åpningen. Stedet måtte stenge i forbindelse med oppussingen, men nye leietakere har tatt over kontrakten for det som må sies å være en institusjon i hovedstaden.

Det har hatt sin pris. Prosjektet sprakk med over 1,2 milliarder kroner. Til slutt måtte både stortingsdirektøren og stortingspresidenten byttes ut.

Tone W. Trøen tok over presidentklubben fra Olemic Thommessen og har siden i fjor vår styrt etter det sist oppjusterte budsjettet på 2,3 milliarder kroner. Men jobben er ikke over selv om nytt bygg og varemottak er klart til å bli tatt i bruk. Nå handler det om å gjenoppbygge anseelsen blant folk flest.

– Vi bor heldigvis i et land med høy tillit – også til Stortinget. Men denne type saker med så stor kostnadsoverskridelse kan bidra til å svekke den tilliten. Så håper jeg den ikke er svekket over tid, men noe vi kan reparere, sier Trøen til NTB.

Trygt og sikkert

Prinsens gate 26 er et av nabobygene til den historiske stortingsbygningen. Her er 7.770 kvadratmeter over seks etasjer pusset opp, samtidig som den gamle fasaden ut mot Wessels plass er beholdt.

Trøen nøler litt på NTBs spørsmål om det har vært verdt det.

– Jeg, og jeg tror hele Stortinget, er først og fremst glade for at vi nå kan ferdigstille prosjektet. Det har vært svært krevende over mange år. Nå har vi fått et funksjonelt, nyrestaurert bygg som er trygt og sikkert.

– Men har det vært verdt pengene?

– Det er vanskelig for meg å svare ja eller nei på det spørsmålet. Dette er blitt et trygt og sikkert bygg. Det viste seg også å være et svært komplisert bygg, noe jeg også regner med at evalueringen vil vise.

Evalueres

Under en omvisning med pressen fredag ble det opplyst at en stor del av kostnadene har gått med til å øke sikkerheten. Blant annet har vinduene fått dobbel sikring – et tiltak som fulgte av 22. juli-rapporten.

Aftenposten avdekket i fjor høst at i tillegg til selve byggesprekken på 1,2 milliarder kroner, kan ytterligere 219 millioner påregnes i ekstrakostnader i tilknytning til prosjektet. Oppgraderingen av Wessels plass er dessuten økt fra 11 til rundt 60 millioner kroner.

Trøen understreker at byggeprosjektet skal evalueres grundig. Selve fasiten for den endelige sluttregningen kommer «i løpet av 2019».

– En viktig lærdom er at et lignende prosjekt i fremtiden skal få en helt annen organisering, sier hun.