Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix

Bostyrer tappet fem konkursbo for over 900.000 kroner

En tidligere advokat og bostyrer er i Sarpsborg tingrett dømt til fengsel i åtte måneder for å ha tappet fem konkursbo for betydelige beløp.

Mannen, som i dag jobber som rådgiver i et entreprenørfirma, har hatt advokatbevilling og praktisert som advokat siden 2005.

Gjennom sin praksis påtok 45-åringen seg flere oppdrag som bostyrer for konkursboer i Østfold.

Handlingene som er beskrevet i tiltalen mot den tidligere advokaten fant sted i årene mellom 2012 og 2014, og til sammen underslo han et samlet beløp på 914.845 kroner.

Tre av underslagene ble politianmeldt av Moss tingrett i juli 2015, mens Fredrikstad tingrett gjorde det samme på nyåret 2017 for de to siste underslagene.

Fire selskaper i byggenæringen
Underslagene er begått overfor fem ulike konkursboer, og fire av dem er tilknyttet byggenæringen.

Tingretten mener det er straffeskjerpende at den tiltalte ved underslagene brukte sin posisjon som bostyrer til å berike seg selv, og at han gjorde det i et forsøk på å redde sin egen økonomi.

Den tidligere advokaten erkjente seg straffeskyld og avga en uforbeholden tilståelse i retten. Men siden tilståelsen ikke kom før under hovedforhandlingen, hadde det begrenset betydning for saken og tilståelsesrabatten ble begrenset med cirka 10 prosent.

Han ble dømt til fengsel i åtte måneder, og må også betale sakskostnader på 10.000 kroner.

Første gang

Det er ifølge dommen første gang en bostyrer dømmes for underslag i boet vedkommende har fått ansvar for.

– Retten er ikke kjent med at det i rettspraksis foreligger parallelle saker om underslag begått av en bostyrer. Noe etablert straffenivå for slik forbrytelser kan derfor knapt sies å foreligge, heter det i dommen fra Sarpsborg tingrett.

Tidkrevende etterforskning
Ifølge tingrettsdommen var etterforskningen, som ble ferdigstilt mars 2018, omfattende og tidskrevende.

– Etterforskningen var omfattende og noe komplisert blant annet pga de strenge taushetspliktsregler som gjelder for advokatregnskap. Det er ikke anført forhold som tyder på at etterforskningen ble unødig forsinket. Derimot finner retten det kritikkverdig at saken ble liggende ubehandlet hos statsadvokaten fra april til oktober 2018 før tiltale ble tatt ut, heter det i dommen.

Det har mandag ikke lykkes Byggeindustrien å komme i kontakt med mannens forsvarer.