Vi trodde…

8. mars er en meget viktig dag for byggenæringen anno 2019. Det er likevel hva som skjer i løpet av de kommende dagene resten av året som vil definere om næringen lykkes med å snu utviklingen i år. Vi trodde vi hadde kommet langt når det gjelder likestilling og mangfold….

…men vi er nok ikke kommet så langt som mange håpet og faktisk trodde. Det er de mange historiene om hvordan kvinner ute i næringen har det i hverdagen en kraftig påminner om - og ikke minst mangelen på flere stemmer. Øyeåpneren vi fikk, men ikke forventet, når BNL inviterte inn til seminaret "Kvinner i byggenæringen" huskes fortsatt av mange – ikke minst BackeGruppens sjef Eirik Gjelsvik, som kunne fortelle om erfaringer fra sin egen organisasjon, og som helt sikkert er representative for de aller fleste entreprenører. Han fortalte om en uheldig mannskultur som i for stor grad dominerte – og at han rett og slett ble skuffet og slått ut av å høre hvordan flere av hans kvinnelige kolleger på byggeplassene hadde det i hverdagen - og han hadde ikke sett for seg situasjonen han ble fortalt.

Skal vi klare å gjøre året 2019 til virkelig bli året da viktige endringer ble initiert i næringen? Det er mulig - men da må lederne, for dette er først og fremst et lederansvar, altså i hovedsak mennene, ta grep og starte på en snuoperasjon med å gjøre byggenæringen mer attraktiv for den andre halvparten av befolkningen i landet. For selv om vi trodde vi var kommet langt når vi nå begynner å nærme oss 2020 – er det ikke gjort nok. Innen visse deler av næringen har det skjedd mye og tingene har bedret seg kraftig – men ikke i så stor grad som de burde – og ikke ute i produksjon.

For det er nå det gjelder. Skal vi klare å få gjennomført tiltak er mulighetsrommet absolutt til stede i 2019. Aldri har fokuset både innad i næringen, og rundt oss i samfunnet, vært så opplyst og klart for å gjøre noe som nå. Vi får belyst utfordringen gjennom mange kanaler hele tiden – men den viktigste jobben gjenstår; tiltakene og de praktiske grepene som faktisk fører til endringer – og da snakker vi først og fremst om en kulturendring. De aller fleste ønsker å få dette til - men få klarer å gjennomføre tiltak som får praktisk effekt.

Det er så enkelt og så vanskelig som at man rett og slett må ta tak i problemstillingen og gjøre konkrete handlinger, stille krav i ansettelsesprosesser, søke frem de gode kandidatene i et bredere perspektiv – og forme virksomheten du leder og tilhører og er en del av, til å snu tankesettet noe og legge til rette for at alle skal kunne føle seg velkommen, føle at de kan gjøre en god jobb, føle at de hører naturlig til i fellesskapet inne i virksomheten. Da må man ut og vise seg frem og si fra hvordan man ønsker virksomheten skal utvikle seg - og legge de nødvendige ressursene i potten. For noen vil det også handle om ta sjanser man tidligere ikke har tatt – for kompetansen finnes der. De som klarer dette vil ha mye å hente – og kan være de som virkelig lykkes i fremtidens arbeidsliv. Kompetansen har aldri vært så etterspurt som nå - og de praktiske oppgavene er i endring. Det taler til fordel for større variasjon og mangfold – og det trenger byggenæringen.

Gratulerer med dagen – gratulerer med 8. mars. Men 9. mars er en enda viktigere dag, da starter jobben med å få til de faktiske endringsprosessene som vi så ofte er så flinke til å snakke om på merkedagene.