Advarsel til folk i nord: Helgen kan gi rekordvarme og fare for skred og flom

Folk i Nordland og Troms går en varm og våt helg i møte og det varsles om fare for flom, snøskred og sørpeskred.

– I Nord-Norge kan det bli rekordvarmt i løpet av helga. Varmerekorden for Tromsø i februar er 8,2 grader fra 1935, og til helga er det ventet opp mot denne temperaturen, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

På Finnmarksvidda kan temperaturen øke med nesten 30 grader på ett døgn fra fredag morgen til lørdag.

varsom.no er det lagt ut varsel om stor snøskredfare i hele Nordland og Troms, så vel som Vest-Finnmark, som gjelder fra fredag av.

– Økende vind, stigende temperatur og en del nedbør som etter hvert vil komme som regn omtrent til topps, øker skredfaren betraktelig utover ettermiddagen/kvelden. Det forventes at det etter hvert kan gå mange naturlig utløste våte skred, meldes det på varslingstjenesten.

Det er også fare for sørpeskred og flom i Nordland og Troms, på grunn av kombinasjonen av mildvær, nedbør og snøsmelting. Det påpekes at sørpeskred kan bli utøst i relativt slake hellinger og at de ofte tar veien ned i bekkeløp og andre søkk i landskapet.

I Nordland og Troms er det sendt ut flomvarsel på gult nivå som følge av mye nedbør fra fredag formiddag. Nedbøren starter som snø, men går over til regn fredag kveld og inn helgen. Snøsmelting vil bidra til å øke vannføringen, påpekes det. Gult nivå er det nederste farenivået på NVEs varslingsskala.

Folk oppofres til å sikre gjenstander som kan være utsatt, rense kummer og vannveier for snø og is og holde seg unna elver og bekker med stor vannføring.