Nytt europeisk arbeidsbyrå skal gjøre det lettere å jobbe på tvers av landegrenser

EU-kommisjonen lanserer Det europeiske arbeidsmarkedsbyrået (ELA) for å sikre fri arbeidsbevegelse i Europa og hindre svart arbeid.

– I dag har vi tatt nok et viktig steg i retning av et mer samlet Europa, som vi har lovet. Med over 17 millioner europeere som bor og jobber i et annet EU-land, var det på tide at ELA kom på banen, sier lederen av EU-kommisjonen, Jean-Claude Juncker.

Tanken er at byrået skal bistå og støtte EU-landene ved å håndheve de regler som er vedtatt for arbeidsmarkedet i de senere årene, og legge til rette for felles inspeksjoner i saker som går på tvers av landegrensene.

EUs arbeidsministre stiller imidlertid krav om at deltakelsen fullt ut må være frivillig fra medlemslandenes side.

Den endelige versjonen av avtalen var imidlertid tonet ned, med mindre slagkraft enn det EU-kommisjonen først så for seg og foreslo.

– Man kan si det verken ble det motstanderne fryktet, eller tilhengerne hadde håpet. Sånn sett er det et typisk EU-kompromiss, sier leder av LO-kontoret i Brussel, Knut Arne Sanden.

Kommisjonens første forslag innebar at ELA skulle bistå i meklingsprosesser i grensekryssende konflikter. Ifølge Sanden er denne «meklingen» nå blitt til frivillig rådgivning og inspeksjoner, som må foretas i samarbeid med landet der den skal skje.

Det er ikke bestemt i hvilket medlemsland byrået skal plasseres, men det er ifølge EU-kommisjonen ventet å få 140 medarbeidere i løpet av de neste fire årene.