Statsminister Erna Solberg gjennomfører første spadetak til det som blir norges største universitetsbygg - med gravemaskin. Foto: Terje Heiestad/UiOModell av Livsvitenskapsbygget. Rektor Svein Stølen peker og forklarer for forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø og byggherredirektør Synnøve Lyssand Sandberg i Statsbygg. Foto: Terje Heiestad/UiO- Vi bygger et bygg som vil representere enn ny tidsalder for UiO sa rektor Svein Stølen i sin tale på markeringen av byggestart for Livsvitenskapsbygget. Foto: Terje Heiestad/UiOStatsminister Erna Solberg ankommer byggetomtet og tas i mot av byggherredirektør Synnøve Lyssand Sandberg i Statsbygg og rektor Svein Stølen. Foto: Terje Heiestad/UiOStatsminister Erna Solberg smilte som en sol i finværet under den offisielle byggestarten for Livsvitenskapsbygget fredag.

Erna Solberg startet byggingen av Livsvitenskapsbygget

Statsminister Erna Solberg tok fredag det første spadetaket for byggingen av Livsvitenskapsbygget på Blindern i Oslo.

Det nye bygget til Statsbygg, som er det største nåværende Statsbygg-prosjektet, skal etter planen stå ferdig i utgangen av 2024, og har en kostnadsramme på snaue syv milliarder kroner. Selve byggeprosjektet er stipulert til 5,7 milliarder, mens 1,1 milliarder kroner skal brukes til å fylle bygget med moderne, vitenskapelig utstyr i verdensklasse.

Byggherredirektør Synnøve Lyssand Sandberg fortalte om høye ambisjoner for Livsvitenskapsbygget.

–Vi er stolte av å ha utviklet nok et bygg med mening. Livsvitenskapsbygget skal huse de mest nysgjerrige og kloke hodene, kanskje ikke bare i Norge, men i hele verden, sa byggherredirektør i Statsbygg, Synnøve Lyssand Sandberg før statsministeren var på vei til gravemaskinen.

– Internasjonal konkurransekraft

Solberg la vekt på at det nye bygget vil gi innovasjon og fremskritt innen livsvitenskap i Norge.

– Livsvitenskapsbygget skal sikre Norge internasjonal konkurransekraft innen dette feltet. Satsingen på livsvitenskap vil bli skrudd opp når bygget er ferdig, sa blant annet Erna Solberg under den offisielle markeringen.

Bygget skal legge til rette for tverrfaglig fagmiljø for forskning, utdanning og innovasjon i livsvitenskap. Det 66.700 kvadratmeter store bygget skal kunne huse 1.600 studenter og 1.000 ansatte ved Universitetet i Oslo, næringsliv og andre samarbeidspartnere.

– Høye ambisjoner

– Statsbygg har høye ambisjoner med Livsvitenskapsbygget. Bygget skal sertifiseres som BREEAM Excellent. Det gjør at vi må tenke klima og bærekraft, både når det gjelder produksjonen, materialvalg og bygget i drift. Nybygget er et teknisk avansert bygg, der noen av løsningene er mer teknisk krevende enn for store sykehus, uttaler blant annet Synnøve Lyssand Sandberg.

Arkitekt for prosjektet er RATIO arkitekter, Alt arkitektur og Cubo arkitekter , mens HENT AS har blitt tildelt kontrakten for råbygg, tak, fasade og innredning. Selskapet OneCo skal stå for elkraft, IKT og svakstrøm, AF Energi & miljøteknikk skal ha rørarbeidene, mens GK Innenklima skal stå for ventilasjonen i bygget.

Den fysiske byggestarten blir 1. april i år.