Kommunen kledde igjen eternittplater på skole i drift - stanset av Arbeidstilsynet

Nordreisa kommune i Troms bevilget i desember i fjor 300.000 kroner til å reparere taket på grendeskolen i Rotsundelv, men hverken skolen eller foreldrene ble skriftlig informert om at asbestholdige eternittplater i taket skulle kles inn. Arbeidstilsynet stanset oppussingen på dagen.

Det skriver bladet Nordlys.

Grendeskolen i Rotsundelv ble bygget i 1961, og har i dag 31 elever.

Like før skolestart i år gikk kommunen i gang med å utbedre taket på en del av skolebygningen. Takplatene er laget av eternitt og inneholder det svært kreftfremkallende stoffet asbest. Da Arbeidstilsynet ble kjent med prosjektet i Rotsundelv beordret de øyeblikkelig stans i arbeidene og åpnet tilsynssak mot Nordreisa kommune.

Kommunedministrasjonen har ikke gitt skriftlig varsel til skolen eller foreldrene om asbestfaren. Arbeidstilsynet mener elever og ansatte kan ha vært eksponert for det farlige støvet, skriver Nordlys.

Arbeidstilsynet har, ifølge artikkelen etterlyst en redegjørelse fra kommunen i to måneder, og truer nå med tvangsmulkt.

Alle som skal arbeide med asbest, må dokumentere at ansatte har opplæring og at virksomheten har godkjenning til asbestsanering. Det har ikke Nordreisa kommune.

– Asbesthandtering krever strenge sikkerhetstiltak. Med bakgrunn i det arbeidet som er gjort på taket, er det sannsynlig at asbestfibre er frigjort og at området rundt bygningen derfor kan være forurenset. Dermed kan elever og andre som er i nærheten av bygningen, rundt veggene, bli eksponert for asbestfibre, sier seniorrådgver Tore Myhrei Arbeidstilsynet til Nordlys.

Han understreker at asbest er noe som skal saneres, og ikke kles inn slik kommunen hadde valgt å gjøre på skolen.

Dag Funderud, som er sektorleder for drift og utvikling i Nordreisa kommune, skriver i en epost til Nordlys at de ikke har sett noen grunn til å kontakte foreldrene om det som har skjedd.

«Vi har gjort en vurdering om at dette ikke var en fare for elever eller ansatte siden dette foregikk oppe på taket. Det er ute og derved god lufttilgang», skriver Funderud og legger til at skolen har fått muntlig beskjed om funnet av asbest.