Bane NOR har begjært utsettelse av ankesaken om Follobane-tildelingen. Saken er planlagt i november. Foto: Bane NOR

Ble dømt til å betale 305 millioner til Skanska - nå vil Bane NOR utsette Follobane-saken

Bane NOR mener en Høyesterett-sak som skal opp like etter ankesaken mot Skanska, vil ha prinsipiell betydning for Follobanen-saken og har begjært utsettelse. Skanska er uenig og motsetter seg flytting.

Bane NOR ble i mars 2017 dømt til å betale Skanska 305 millioner kroner etter at italienske Condotte fikk kontrakt for innføringen av Follobanen til Oslo S.

Skanska saksøkte Bane Nor etter tildelingen, og tingretten ga Skanska rett i at tilbudet fra konkurrenten skulle vært avvist.

Bane NOR anket saken til lagmannsretten og den er berammet i november i år. Men nå har Bane NOR begjært utsettelse fordi Høyesterett skal behandle den såkalte Fosen-Linjen-saken uken etter den planlagte ankesaken om Follobane-tildelingen.

Bane NOR er representert ved Helge Røstum hos Regjeringsadvokaten. Foto: Regjeringsadvokaten

– Høyesterett vil i Fosen-Linjen-saken måtte ta stilling til innholdet i de helt sentrale vilkårene for krav om erstatning for brudd på anskaffelsesregelverket. Høyesteretts avgjørelse i Fosen-Linjen-saken vil ikke bare avgjøre den konkrete saken, men også innebære en prinsipiell avklaring av rettstilstanden som skal legges til grunn i andre saker, skriver Bane NORs advokat Helge Røstum hos Regjeringsadvokaten i en e-post til Byggeindustrien.

Bane NOR: - Gode grunner for utsettelse

Bakgrunnen for Fosen-Linjen-saken er ifølge Rett24.no en mislykket anbudsrunde som fylkeskommunen, ved AtB AS, holdt for fergestrekningen Brekstad-Valset i Sør-Trøndelag.

– Bane NOR mener at det i denne situasjonen er gode grunner for å utsette ankesaken mellom Bane NOR og Skanska, slik at denne gjennomføres først etter at man har fått avklart rettstilstanden gjennom Høyesteretts dom i Fosen-Linjen-saken, skriver Røstum.

Skanska: - Gir ikke grunnlag for omberammelse

Det synet deler ikke motparten i saken, Skanska. De har motsatt seg utsettelse.

– Etter Skanskas syn vil ikke Høyesteretts avgjørelse i Fosen-Linjen-saken kunne ha en slik betydning for denne saken at det gir grunnlag for en omberammelse, skriver Skanskas advokat, Morten Goller fra Wiersholm i en e-post til Byggeindustrien.

Helge Røstum hos Regjeringsadvokaten antar at avgjørelsen på spørsmålet om omberamming vil komme om kort tid.

Advokat og managing partner i Wiersholm, Morten Goller (t.v.) i samtale med blant andre Steinar Myhre i Skanska (t.h.) i en pause i Follobane-rettssaken i tingretten. Foto: Christian Aarhus