En oppvekker

For store deler av landet går sommeren 2018 over i historien som en av de beste med tanke på det å nyte varme dager og rolige uker i fullt feriemodus - men den blir også en oppvekker rundt hva høye temperaturer og lite nedbør kan føre med seg.

«Syden-sommeren» er nå ferd med å slippe taket over Sør-Norge. Med en høst som er i anmarsj er dette selvsagt å forvente – men når vi nå kan gå mot mer normale temperaturer vil det nok bli en omstilling for mange – for maken til sommer er det mange av oss som ikke har opplevd. Dette har selvsagt ikke bare gitt rekorder med tanke på issalg og badetemperaturer – det gir også enorme utfordringer for bøndene og beredskapen rundt tilgangen på vann settes virkelig på prøve.

Sommeren vil dermed få konsekvenser, matproduksjonen går ned – og mange vil gå på store økonomiske tap. I mange kommuner er det også meget knapt med vannressurser – og restriksjoner er innført en rekke steder. På Romerike er det områder som kan gå tomme for vann om ikke ting endrer seg. Vannmagasinene er nå også meget lave, slik at det kan ligge an til meget høye strømpriser senere i vinter.

I tillegg har det både i Norge og Sverige vært spesielt stor fare for skogbranner – og vi har også sett en rekke branner, noe som har satt beredskapen på prøve – og mange har her gjort en heltemodig innsats for at det ikke skulle gå verre enn det faktisk har gjort. Faren er fortsatt heller ikke over – selv om det nå meldes om at regn er på vei. Så har vi selvsagt mer trivielle utfordringer, som at mange hager visner bort – golfbaner som nærmest blir ødelagt og så videre.

Det er ikke alle som er enige i at denne værsituasjonen kommer som følge av menneskeskapte klimaendringer eller ikke. Vi har selvsagt tidligere også hatt ekstreme perioder som dette – men veldig mange peker likevel på at dette er en gradvis utvikling vi har sett over tid - og at det nå er på tide å våkne - noe sommerens vær også kan bidra til.

Dette er en utvikling vi må følge nøye og ta alvorlig. Om det blir slik at vi får en stadig økning av temperaturnivået vil vi kunne oppleve store konsekvenser også her nord – kanskje større enn mange så langt har fryktet.

Samtidig som vi nå har opplevd en rekordtørke og en lang varm periode – har vi også den senere tid opplevd et stadig våtere og villere klima. Det kan kanskje virke ulogisk å skylde på klimaendringer på begge disse ytterpunktene – men det er å frykte at vi får ekstreme utslag både når det gjelder vått og tørt. Uansett må vi naturligvis tilpasse oss utviklingen vi nå er vitne til – og både forberede oss på mer ekstremvær fremover - og ikke minst forebygge mulige skader så godt som mulig. Dette innebærer at både nasjonale og lokale myndigheter må se på sine planer og strategier og sørge for at vi er så godt forberedt som mulig på at ting kan bli annerledes enn hva vi har blitt vant med. Dette gjør at vi også må ta hensyn til både varme og vann i utbyggingen av bygg og annen infrastruktur. I mellomtiden får vi nå håpe det varslede regnværet kommer og gir oss noe velfortjent nedbør.