Jon Helsingeng

Innlegg: Sikrere tavler

Lavspenningstavlene bør være den best vedlikeholdte installasjonen. Disse fire grepene gir større trygghet i næringsbygget. 

Jon Helsingeng

Administrerende direktør for Eaton i Norge

Brann oppstår i 3000 bygninger hvert år, og vi må derfor arbeide for å heve standarden for brannsikkerhet. I næringsbygg er lavspenningstavlene en av de største sikkerhetsrisikoene. Dette fordi spenningsfeil kan føre til lysbuer som kan bli særlig farlig for de som skal vedlikeholde, og en risiko for alle som oppholder seg i bygget. Derfor bør det foreligge oppdaterte sikkerhets- og sårbarhetsanalyser for byggets elektrotavler, med oppdatert oversikt over alle komponenter og koblinger. Dette er viktig fordi slike installasjoner er unike for hvert bygg, og strømbrudd i tavlene fører med seg kostbar nedetid. Hvor dyrt dette blir avhenger av hva slags drift det er i bygget. I et industrianlegg eller en fabrikk rammes all produksjon til strømmen er tilbake, i et kontorbygg er det enklere å flytte driften til andre lokasjoner.

Fire grep som skjerper sikkerheten
Norske elektroinstallatører holder høy internasjonal klasse i henhold til ferdigheter og kompetanse. Det er enkelt å finne flinke fagfolk, og disse bør rådføres for å vite at man har de tryggeste installasjonene. Investeringer i moderne systemer er ikke bare viktig for sikkerhet, men også for å oppnå lavere drifts- og vedlikeholdskostnader. Disse fire anbefalingene kan derfor gi stor verdi til den som eier og drifter bygget:

Faste rutiner for vedlikehold: Vedlikehold er lett å utsette fordi tavlene er gjerne skjult. Denne strutsestrategien er kostbar over tid, og en kime til risiko. Noen timer til ettersyn hvert kvartal kan spare byggeier for store summer, og man bør derfor ha en avtale om faste inspeksjoner.

Utstyr som er bedre enn standarden: Risikoen for at komponenter feiler øker markant med tiden utstyret har vært i drift. Ved utskifting er det viktig å tenke på at mye utstyr møter standardene i markedet, men ofte bør man kjøpe komponentene som har en kvalitet i øvre sjikt. Dette både fordi det sikrer bygget bedre, men også fordi at driftskostnadene blir vesentlig lavere over tid.

Automatiserte systemer: Byggeiere og arbeidsgivere bør prioritere den mest moderne teknologien for å skape de tryggeste arbeidsforholdene. Det finnes nå mange nyskapende sensorløsninger som identifiserer og varsler om feil som bør adresseres, lenge før de oppstår. Dette kan enkelt innføres og gir trygghet ved at varslinger og alarmer sendes automatisk til byggdrifter. Slike løsninger gjør at tavla kan stenges ned på sekundet ved varmeutvikling. For nye bygg bør automatiserte og moderne system alltid velges. I eldre bygg kan dette innføres gradvis etter en fornuftig investeringssyklus, der man starter med det mest kritiske. Moderne systemer gir også innsikt og analyser av energibruk på et mye mer detaljert nivå, og det er enklere å redusere energikostnadene.

Trygge og gassfrie valg: Bryteranlegg inneholder komponenter som slukker lysbuer på ulike måter. Den mest miljøriktige og trygge formen bruker vakuum som slukkemiddel. Den mer utbredte formen inneholder den verste klimagassen på markedet, SF6, som er 23000 ganger verre for miljøet enn CO2. Det bør velges gassfrie bryteranlegg, av miljøhensyn, og viktigst fordi at ved brann/skade får man utblåsinger av en av de mest klimafiendtlige substansene som finnes, i tillegg til at gassen er farlig for de som vedlikeholder.

Skader på lavspenningstavler kan i de fleste tilfeller avverges. Oppdager man feil tidlig kan reparasjoner beløpe seg til summer som knapt merkes på driftsbudsjettet. Vedlikehold bør skje proaktivt, og denne merkelappen klistres på de som ønsker et ansvarlig eierskap. Denne merkelappen passer heldigvis godt på nær alle byggeiere i Norge.