Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Bane NOR: - Beklagelig at Condotte-ansatte ikke har fått penger for Follobane-arbeid

Tidligere Condotte-ansatte i Norge mangler fortsatt lønn og feriepenger for arbeid utført på Follobanen. – Beklagelig, mener Bane NOR og spiller ballen over til Condotte.

Byggeindustrien kunne tirsdag melde om at det italienske entreprenørselskapet i midten av juli begjærte seg selv konkurs, og at tidligere ansatte i den norske delen av selskapet fortsatt mangler både lønn og feriepenger.

En person Byggeindustrien har fem uker lønn og feriepenger for 1,5 år til gode.

Fra Arbeidsmandsforbundet får Byggeindustrien bekreftet at historien til den tidligere Condotte-ansatte ikke er unik.

Fagforeningen har rundt 100 medlemmer som har vært fagarbeidere på prosjektet.

I tillegg har rundt 100 funksjonærer jobbet på Follobane-prosjektet for Condotte i Norge.

– Situasjonen er like vanskelig for alle. Det er noen få som visstnok har fått noe mer penger fordi de var på anlegget litt lenger for å klargjøre noen maskiner, men utover det har alle de som var på prosjektet i Norge utestående lønn og feriepenger. Vi får fortsatt mange fortvilte henvendelser fra folk som trenger hjelp, og vi gjør det kan for å bidra, sier Eirik Wangen Næss, distriktssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund.

- Beklagelig, mener Bane NOR.

I Bane NOR synes det situasjonen som har oppstått er beklagelig.

– At de ansatte hos Condotte fortsatt ikke har fått penger de har krav på er beklagelig og vi håper dette nå løser seg. Utover det viser vi til Condotte og deres representant i Norge, advokatfirmaet Schjødt, for mer informasjon om Condottes tidligere ansatte, skriver Bane NOR og Follobane-prosjektet i en e-post til Byggeindustrien.

– Hva vet Bane NOR om fremdriften videre for Condotte etter konkursbegjæringen som ble levert inn?

– Vi må også her vise til advokatfirmaet Schjødt, svarer Bane NOR.

– Får en konkurs noe som helst å si for Bane NOR?

– Vi regner ikke med at det vil få noe å si, men vi kan trolig svare bedre på dette utover i neste uke da vi trenger litt tid til å sette oss inn i detaljene og situasjonen, svarer Follobane-prosjektet.

Byggeindustrien har vært i kontakt med Schjødt, men de viser til Condotte i Roma for kommentarer. Det har ikke lyktes Byggeindustrien å få kontakt med Condotte sentralt.

Må fortsatt vente

Etter at Condotte begjærte seg selv konkurs, har etter det Byggeindustrien erfarer italienske myndigheter tatt over kontrollen av selskapet i en mellomfase.

Ifølge italiensk lov har staten muligheten til å overta kontrollen av store insolvente selskaper med strategisk verdi for landet, og deretter vil staten i tilfelle peke ut en representant til å selge hele eller deler av selskapet.

Siden Condotte fortsatt ikke er slått endelig konkurs, får de som har vært ansatt i Norge heller ikke penger gjennom norske ordninger.

– Vi venter bare på at selskapet skal slås konkurs slik at lønnsgarantiordningen kan trå i kraft. Jeg har fem uker lønn og feriepenger på ett og et halvt år til gode, men får ingen informasjon fra selskapet om hva som skjer videre – verken når det gjelder konkursbegjæringen eller manglende utbetalinger, sier en av de tidligere Condotte-ansatte i selskapet til Byggeindustrien.