Flere hundre skogsarbeidere må permitteres hvis det ikke snart kommer regn. På grunn av tørken og skogbrannfaren er det på Østlandet og Sørlandet lagt ned forbud mot skogsdrift. Illustrasjonsfoto: Tor Aage Hansen / NTB scanpix

Skogarbeidere kan bli permittert på grunn av tørken

Flere hundre skogarbeidere kan i løpet av kort tid bli permittert som følge av skogbrannfaren.

Årsaken er at det er forbudt å drive med arbeid i skogen i store områder på Østlandet og Sørlandet, på grunn av den overhengende faren for skogbrann, melder NRK.

– Jeg har holdt på i skogen i 37 år, men vi har aldri opplevd maken tidligere, sier Even Mustvedt i Skien. Firmaet hans driver med tømmerhogst og har allerede måttet permittere ansatte.

Samtidig oppfatter Nav ikke situasjonen som så kritisk at de vil gi unntak for arbeidsgivere til å betale lønn i arbeidsgiverperioden. Et slikt fritak kan ifølge loven gis på grunn av spesielle naturomstendigheter.

– Tørken har vart en stund og har vært varslet, sier ytelsesdirektør Kjersti Monland i Nav. Hun mener tørken er ekstrem, men ikke en akutt hendelse.

Administrerende direktør Julie Brodtkorb i Maskinentreprenørenes Forbund sier til NRK at opptil 500 ansatte i skogbruksnæringen kan bli permittert om kort tid. Hun synes Navs begrunnelse er merkelig.

– Det blir veldig spesielt å si når vi ikke har opplevd noe lignende siden 1970, sier hun.