Kyrre Knudsen, sjeføkonom i Sparebank1 SR-Bank, mener byggenæringen må være forberedt på oljeflukt.

– Ny oljeboom kan kapre folk fra bygg- og anleggsbransjen

Sjeføkonom Kyrre Knudsen i Sparebank1 SR-Bank, frykter ny offshoreopptur kan føre til at folk fra bygg- og anleggsbransjen kan forsvinne til oljeindustrien.

Oljeindustrien

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at i fjerde kvartal 2013 var 60.000 arbeidere registrert i norske selskaper på norsk sokkel. Tallene knyttet seg både til olje-
utvinning og relaterte tjenester til denne.

I fjerde kvartal 2017 viser de samme tallene 48.840 arbeidere.

Ifølge arbeidsgiver- og interesseorganisasjon-
en Norsk olje og gass, har forskningsinstituttet IRIS utarbeidet en rapport i 2016, som viser en kraftig oljeopptur med 22.000 nye ansatte i olje- og gassindustrien fra 2018 til 2020.

– Det ser lysere ut enn på lang tid i oljebransjen, som er den bransjen som rekrutterer flest arbeidere for tiden. Også i bygg- og anleggsbransjen er det stor aktivitet, og bransjen melder at de skal ansette flere. Generelt viser Sparebank1 SR-Bank sitt ferske konjunkturbarometer at det nå er hard kamp om arbeidskraften på Sørlandet og Vestlandet, sier sjeføkonom Kyrre Knudsen til Byggeindustrien.

Han mener at det kan bli problemer med å skape nok arbeidskraft i flere bransjer fremover.

– Særlig til bygg- og anlegg har det vært stor rekruttering fra utlandet de siste årene. Men det er ikke sikkert at det vil bli like lett å rekruttere folk utenfra nå, fordi det grå svært bra i mange andre land rundt oss. I Polen for eksempel, har ikke ledigheten vært lavere siden 1980-tallet, sier Knudsen.

– Konjunkturindikator

Han påpeker samtidig at det går bra for mange bransjer også her hjemme, spesielt i bygg- og anlegg.

– Bygg- og anleggsbransjen er en veldig god konjunkturindikator for de andre bransjene også. Jeg tror det kan bli spennende tider fremover for bygg- og anlegg, men jeg utelukker ikke at de kommer til å miste folk til oljeindustrien. Kampen om folk vil garantert hardne til, men det er jo en grense for hvor mye lønningene kan økes. Derfor tror jeg at oljeindustrien kommer til å kapre folk fra flere bransjer, sier Kyrre Knudsen.

Ingen NAV-frykt

NAV-direktør i Rogaland, Truls Nordahl, tror imidlertid ikke at oppturen i oljebransjen vil skape problemer verken i bygg- og anlegg eller andre bransjer.

– Jeg tror ikke det er noen grunn til å frykte dette. Mange er litt skremt av det som skjedde i olje-
industrien da mange mistet jobbene sine, og bygg- og anlegg er en bransje med fullt trykk og store prosjekter, både når det gjelder vei, tunneler og for eksempel sykehusbygging, sier Nordahl.

Han påpeker at det fortsatt er en brutto arbeidsledighet i Rogaland på 3,8 prosent, og at den olje-
relaterte delen av fylket per i dag har en ledighet på 4,4 prosent.

– Dette er en relativt stor ledighet, noe som betyr at det fortsatt er en del ledig kapasitet blant oljefolk som kan rekrutteres til bransjen, sier Nordahl til Byggeindustrien.

Rogfast-sjefen ikke bekymret

Tor Geir Espedal, Rogfast-prosjektleder, er ikke bekymret.

Prosjektleder for gigantprosjektet Rogfast, Tor Geir Espedal i Statens vegvesen, frykter heller ikke at prosjektet vil miste nødvendig arbeidskraft på grunn av oppturen i oljebransjen.

– På byggherresiden mener vi at vi har full kontroll. Vi har allerede bygd opp deler av organisasjonen for Rogfast, og vi tror at vi kan dekke opp resten av denne internt med folk som avslutter andre prosjekter til Vegvesenet. Når det gjelder rådgiversiden, er jeg heller ikke bekymret. Vi har tilnærmet klart grunnlaget vi trenger for å lyse ut kontraktene, sier Espedal til Byggeindustrien.

Han mener imidlertid at konkurransen om entreprenørkontrakt-
ene kan bli mindre.

– Konkurransen kan bli mindre fordi det er så mange store kontrakter samtidig i Norge nå. Det kan bli et problem, men jeg ser likevel lyst på situasjonen totalt sett for gjennomføringen av Rogfast, sier Espedal.

– Spennende utvikling

Erik Dale, kommunikasjon- og organisasjonsdirektør i Kruse Smith.

Heller ikke entreprenørselskapet Kruse Smith AS frykter at oljeoppturen vil skape problemer for rekruttering av arbeidskraft.

– Vi hadde ingen større søkning av ingeniører fra oljeindustrien i de årene denne bransjen hadde det vanskelig. I denne perioden ansatte vi derimot mange ingeniører i Rogaland. Derfor er vi ikke redd for at noen forsvinner fra oss på grunn av økt aktivitet offshore. Vi tilhører dessuten en bransje som er i en spennende utvikling på grunn av blant annet digitalisering og nye arbeidsmetoder, sier Erik Dale, kommunikasjon- og organisasjonsdirektør i Kruse Smith til Byggeindustrien.