Illustrasjon fra reguleringsplanen laget av AKC Arkitekter.

Entreprenører i Omsorgsbygg-saken: - Avvist på bagateller

BetonmastHæhre, Consto, HENT og Veidekke ble alle avvist i konkurransen om bygging av et hagebysykehjem i Oslo. Flere som Byggeindustrien har snakket med, mener avvisningsgrunnlaget er tynt.

Forrige uke ble BetonmastHæhre Oslo AS, Consto Øst AS, HENT AS og Veidekke Entreprenør AS alle avvist av byggherre Omsorgsbygg Oslo KF i konkurransen om å bygge hagebysykehjemmet Dronning Ingrids Hage i Oslo. Omsorgsbygg uttalte overfor Byggeindustrien at alle fire entreprenører hadde levert tilbud med hva de beskrev som vesentlige avvik fra anskaffelsesdokumentene.

Byggeindustrien har vært i kontakt med flere av de involverte entreprenørene, og selv om de er tilbakeholdne med informasjon, reagerer mange kraftig på masseavvisningen fra Omsorgsbygg.

– Hele saken forekommer litt underlig, sier en kilde.

«Bagatell»

En ting som går igjen hos de som har uttalt seg overfor Byggeindustrien, er at avvisningene baserer seg på hva de beskriver som svært små avvik.

«Bagatell», «tekniske løsninger av ubetydelig karakter», «det må ligge noe annet i det», er noen ord som brukes om avvisningene.

– Avvik, ja. Men vesentlig? spør noen tvilende.

Kommunikasjonssjef Marte Svenneby i Omsorgsbygg fremholder overfor Byggeindustrien at avvikene som entreprenørene er avvist på, er av vesentlig art.

– Det er ikke bagatellmessige forhold når det er levert tilbud som blant annet bryter med reguleringsplanen, sier hun.

– Har dere lett etter grunner til å avvise entreprenørene her?

– Vi inviterer jo alle med videre. Dette skaper bare ekstraarbeid for oss, så det har ikke vært noe ønske hos oss om å finne noen grunner til avvisning. Det faller på sin egen urimelighet, sier Svenneby.

– Ufint

Kommunikasjonssjefen understreker at Omsorgsbygg forholder seg til de juridiske forholdene i konkurransen og fremholder at byggherren ikke har hatt noen annet valg enn å avvise tilbyderne på grunn av avvikene.

– Inviterer dere entreprenørene til forhandlinger nå for å presse ned prisen?

– Nei, absolutt ikke. Vi ønsker bare å få inn tilbud som samsvarer med kravene i konkurransen. At noen sier at avvikene var små, får stå for deres regning, sier hun.

En kilde mener Omsorgsbygg har oppført seg ufint og uprofesjonelt i konkurransen om Dronning Ingrids Hage.

– Første reaksjon er egentlig at vi ikke vil være med, men vi trenger jo oppdrag. Vi må likevel vurdere om det er interessant for oss å prioritere Omsorgsbygg, sier vedkommende til Byggeindustrien.