Flere unge ser mot bygg og anlegg

1. mars gikk fristen ut for innsøkningen til den videregående utdanningen i Norge. Noen av søkertallene begynner nå å komme inn - og så langt kan vi se en positiv tendens innen bygg- og anleggsfagene.

Det er de siste par årene lagt ned en betydelig innsats både fra næringen selv og myndighetene for å øke rekrutteringen inn mot bygg- og anleggsfagene. De senere årene har antall ungdommer som ønsker å satse på yrkesfag i Norge vært urovekkende lavt – og dette har ikke minst gått utover rekrutteringen til bygg- og anleggsfagene. Med en slik vedvarende utvikling med stadig lav interesse, får det store konsekvenser for byggenæringen ved at man ikke klarer å sikre seg den kompetansen som trengs for å bygge landet.

Tallene er fortsatt meget lave, også i et historisk perspektiv – men utfra tallene vi har sett så langt, ser det ut til at pilene endelig peker riktig vei. Blant annet ser vi at antall søkere til bygg- og anleggsfagene i Hordaland går oppover. Totalt er det 514 elever som har Vg1 Bygg og anleggsteknikk som sitt førstevalg i dette fylket i år. Dette er en økning fra 502 fra fjoråret. Dette tyder på at næringen i samarbeid med myndighetene har gjort en god jobb i vestlandsfylket med å gjøre både ungdommen og foreldrene oppmerksomme på behovet i næringen og ikke minst mulighetene det gir å velge en utdanning innen bygg og anlegg. Det er blant annet lagt ned en stor innsats gjennom målrettede besøk på skoler og utdanningsmesser i tillegg til kontakt med rådgiverne. Dette har ført til økt oppmerksomhet rundt yrkesfagenes viktighet – noe som også er med på å prege stemningsbildet rundt det å velge denne typen utdanninger.

Også i Oslo går antall søkere oppover. Tallene viser at det i år var 141 som søkte seg inn på VG1 bygg- og anleggsteknikk – mot 131 i fjor.

Langt flere ser nå viktigheten yrkesfagene har for å bygge morgendagens Norge videre fremover. Dette er selvsagt helt avgjørende om vi skal få til en ytterligere økning i søknadstallene fremover. For selv om vi nå ser en økning, er det fra et lavt nivå. Vi må enda et godt stykke høyere opp på popularitetsbildet blant de unge. Men det at tallene nå faktisk øker, er i seg selv noe som kan virke selvforsterkende for tiden fremover. Det at de byggfaglige studieretningene berører flere, gjør at den samlede oppmerksomheten rundt fagene bare vil øke på – og det trenger vi.