<p>Rahmat Mahaseli (t.v) og Mohammed Abdullah kunne nylig stolt signere lærekontrakt i betongfaget med AF Anlegg, etter bare et halvt år på bygg- og anleggsteknikk på Hellerud videregående skole. Foto: Svanhild Blakstad</p>HISTORISK: - Det er første gang vi har fått elever så raskt ut i lære, og det er heller ikke vanlig at førsteklassinger får tilbud om kontrakt, sier avdelingsleder byggfag Petter Høglund ved Hellerud videregående skole (nr 2 fra venstre). Her sammen med faglærer Sjur Alvsåker og lærlingene Abdullah og Rahmat. Foto: Svanhild BlakstadVELLYKKET SAMARBEID. – For å lykkes i rekrutteringsarbeidet er samarbeid mellom skole, bedrift og opplæringskontor helt avgjørende, sier rektor Arnfinn Stautland ved Hellerud videregående skole. Bak fra venstre avdelingsleder Petter Høglund, rektor Arnfinn Stautland, personalkoordinator Stine Norøm i AF Anlegg, faglærer Sjur Alvsåker og avdelingsleder i Byggopp Erik Sørum. Foran de ferske lærlingene Mohammed Abdullah (t.v) og Rahmat Mahaseli.Betonglærling Mohammed Abdullah har varierte arbeidsoppgaver på Bekkelaget renseanlegg, som AF Anlegg bygger for Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune. Foto: Hans Edward Røer- Det er gøy med tunneler og store konstruksjoner, sier lærling Mohammed Abdullah i AF Anlegg. Foto: Hans Edward RøerBetonglærling Mohammed Abdullah i full sving på Bekkelaget renseanlegg. Foto: Hans Edward RøerBetonglærling Mohammed Abdullah i full sving på Bekkelaget renseanlegg. Foto: Hans Edward Røer

Landet rekordrask lærekontrakt etter betongstunt

Et betongstunt på Hellerud videregående skole i Oslo resulterte i stor interesse for betongfaget og to rekordraske lærekontrakter for to av byggfagselevene.

Allerede i sitt første skoleår på bygg- og anleggsteknikk har Rahmat Mahaseli (19) og Mohammed Abdullah (18) skaffet seg lærekontrakt med AF Anlegg. Nå er begge to anleggsarbeidere på henholdsvis Vamma kraftverk i Askim, som AF bygger for Hafslund, og Bekkelaget renseanlegg for Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune.

– Det som er kult med å jobbe i anlegg, er at man kan jobbe over hele landet. Vi kommer til å skaffe oss mye bra erfaring og får opplevd en hel del før vi skal avlegge fagprøven om 3,5 år, sier de to unge betongarbeiderne til Byggeindustrien.

En av hovedgrunnene til at Mahaseli og Abdullah har havnet der de har gjort, er et betongstunt Hellerud videregående skole gjennomførte i fjor høst.

Stuntet som ble omtalt i Byggeindustrien, innebar at elevene fikk prøve seg på praktisk betongarbeid. Under instruksjon av to lærlinger fra Skanska og AF lærte elevene å bygge forskaling og sette opp en betongvegg. De fikk også besøke to ulike anleggsprosjekter for å se hvordan det er ute i det virkelige arbeidslivet.

Betongsatsingen har vært en suksess, og resultatet var at 18 av 30 elever på VG1 valgte betong. At flere av elevene gikk rett ut i lære, er også sjelden kost.

– Det er første gang vi har fått elever så raskt ut i lære, og det er heller ikke vanlig at førsteklassinger får tilbud om kontrakt. Dette er historisk, sier avdelingsleder byggfag Petter Høglund ved Hellerud videregående skole til Byggeindustrien.

Både han og betongfaglærer Sjur Alvsåker er svært fornøyd med at skolens betongsatsing på VG1-elevene har bidratt til at de to ungguttene nå sitter med hver sin rykende ferske signerte lærekontrakt i hånda.

Ute på anlegg

Rahmat Mahaseli stortrives som lærling på Vamma kraftverk, hvor AF Anlegg bygger et nytt, stort vannkraftaggregat som en utvidelse av det som er Norges største elvekraftverk. Her bor han på brakke og jobber skift med både dag- og nattarbeid.

– Som lærling føler man seg litt voksen, man har jobb og må stå opp tidlig. Jeg gleder meg hver dag til neste arbeidsdag og at jeg hele tiden får lære noe nytt. Jeg jobber sammen med hyggelige og erfarne folk, og jeg har følt meg velkommen fra første dag. Det er som en familie, hvor alle passer på meg, sier unggutten.

Medelev, og nå AF-kollega Mohammed Abdullah bor ikke på brakke, men drar på jobb hver dag på Bekkelaget renseanlegg. Her er han med på å utvide det eksisterende anlegget med et nytt som bygges inn i fjellet, i direkte tilknytning til det gamle.

– Jeg liker å jobbe, og spesielt gøy er det med tunneler og store konstruksjoner. Det første jeg tenkte på da jeg kom hit på utplassering var at de skulle være fornøyd med meg. Om jeg jobber til klokken 15 eller 19 er ett fett, så lenge det er høyt trykk er det gøy. Jeg liker arbeidsoppgavene og å lære nye ting. Dessuten er kollegene hyggelige med masse godt humør, sier han.

Betonglærling Mohammed Abdullah har varierte arbeidsoppgaver på Bekkelaget renseanlegg, som AF Anlegg bygger for Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune. Foto: Hans Edward Røer

Interesse og punktlighet

Begge gutta har tatt med seg et godt råd fra faglærer Sjur Alvsåker ut i arbeidslivet:

– Vær interessert og vær presis, sier de to.

Erik Sørum fra Byggopp er bindeledd mellom skolen og bedriften og tilrettelegger alt det praktiske med lærekontraktene. Han understreker hvor viktig det er at elevene gjør et godt førsteinntrykk når de skal ut i praksis for første gang.

– Ingen forventer at dere er fagarbeidere når dere kommer, men at dere er interesserte og møter opp til rett tid. Da er mye gjort, sier han.

Han får følge av personalkoordinator og lærlingansvarlig i AF Anlegg, Stine M. Norøm:

– Det er faktisk så enkelt, men likevel vanskelig for noen. Vi har mange elever på utplassering i løpet av året, men det er ikke alle vi tilbyr lærekontrakt. Disse gutta gjorde et veldig godt inntrykk på sine respektive prosjekter og var ønsket tilbake. Da var det ikke vanskelig å tilby dem kontrakt, sier hun.

AF Anlegg har for øyeblikket 53 lærlinger, og i hele AF Gruppen er det nærmere 100. Konsernet har i sin strategi et mål om å øke satsningen på lærlinger og fagkompetanse. Lærlingene er også nødvendige for å oppfylle kravene i lærlingklausulen i offentlige prosjekter, slik som for eksempel hos Nye Veier.

Gjennom den vellykkede betongsatsingen, har AF Anlegg sammen med Hellerud vgs og Byggopp klart å få tak i kjærkomne betonglærlinger.

– Nå skulle vi gjerne hatt flere søkere til vei- og anleggsfaget, sier hun.

Feilvalg ble suksess

Rektor Arnfinn Stautland ved Hellerud videregående skole er stolt av at de to ferske lærlingene kan være gode ambassadører for skolen. Han peker på at en viktig årsak til frafall i videregående skole er feilvalg, noe som også var tilfellet for Rahmat Mahaseli og Mohammed Abdullah. Felles for dem var at de først begynte på bygg- og anleggsteknikk etter to års skolegang på andre studieretninger.

– I dette tilfellet ble det snudd til noe bra. Begge gutta gjorde et nytt valg, startet på byggfag og sitter nå med en attraktiv lærekontrakt i hånda. Det er bevis på at det kan lønne seg å gå denne veien, de kommer raskt ut i jobb og det kan være bra for lommeboka på lang sikt, sier Stautland.

PÅ GAMLE TOMTER: Betonglærlingene Mohammed Abdullah og Rahmat Mahaseli på besøk hos sin gamle klasse på Hellerud vgs. Foto: Svanhild Blakstad