Jan Eldegard Hjelle

De som kan kunsten å plante bygg

Jeg vil gi honnør til alle dyktige fagfolk som hver eneste dag sørger for at husene våre står trygt plantet i bakken. 

Jan Eldegard Hjelle

Daglig leder
FABEKO

Uten dere grunn- og betongarbeidere er det ikke mulig å bygge verken boliger, leiligheter, kontorer eller sykehus. Absolutt alle byggearbeider er avhengige av tunge plasstøpte betongkonstruksjoner som nærmest planter byggene til fjell, grus og andre mer vanskelige grunnforhold. Betongarbeiderne er kunstnere som hver eneste dag jobber med avanserte forskalinger, kompleks armering og innovativ betong og som sørger for at byggene kan vokse opp og stå trygt i storm og flom.

Bygningskropper kan bestå av stål, tre eller betong men uansett, alt starter med plasstøpt betong.

Kompetansen til disse betongarbeiderne blir naturlig nok stadig mer etterspurt. Vi må derfor sørge for at unge mennesker finner fram til fagutdanningen som gjør de til dyktige bygningsarbeidere. Dette ansvaret ligger på alle selskaper som jobber i byggenæringen. En rekke av entreprenørene i Osloområdet har i regi av EBA nå gått sammen med Oslo kommune for å gjøre konkrete tiltak som kan sørge for økt interesse og søkning til bygg- og anleggsfagene. Dette skjer i ungdomsskolen gjennom konseptet «Vi bygger småhus».

Jeg vil løfte fram et annet godt eksempel fra samarbeidet mellom betongnæringen og videregående skoler. Bedriften Betong Øst har innledet samarbeid med Stange vgs og Elverum vgs der de blant annet sørger for at elevene får benytter bedriftens verksted for forskaling og støping av betongkonstruksjoner og utvikler egne betongresepter for dette. Elevene gjennomfører fullskala prosjekter med forskaling, armeringstegninger og utstøpning.

Øystein Bækkelien i Betong Øst forklarer bedriftens engasjement slik: «Tanken er enkel; uten kompetanse, kunnskap og rekruttering vil ikke byggebransjen fungere. Vi kan ikke sitte å se på at betongbransjen går glipp av unge og kreative ressurspersoner! Vårt bidrag til videregående opplæring gjennom Betong Øst-Skolen har fungert og er noe de unge setter pris på. Ved hjelp av noen dedikerte og yrkesstolte personer i bedriften rekrutterer vi fremtidens betongarbeider. Skolene har tatt imot oss med åpne armer og myten om strenge lærerplaner som gjør det vanskelig for bedriftene stemmer ikke»

Søknadsfristen til videregående skoler er 1. mars og vi trenger mange fagfolk i byggebransjen. Vi må framsnakke de mulighetene som ligger og venter for de som ønsker seg en hverdag med praktisk arbeid. De som lærer seg kunsten å plante bygg setter varige spor etter seg. For de som ønsker å bli betongarbeidere er altså ikke toget gått- det kommer!