To arbeidere holder på foran den åttekantede olympiske ishockeyhallen i Gangneung. Foto: AP Photo/Ahn Young-joonDet er her i OL-bakken i Alpensia at Daniel Andre Tande og Maren Lundby skal hoppe for gull, og på sletta nedenfor skal Marit Bjørgen prøve å hente hjem ende mer edelt metall. Foto: AFP Photo/ Yelim Lee.På OL-stadionet i Alpensia åpner de 23. olympiske vinterlekene. Etter OL og Paralympics skal hele anlegget derimot fjernes. Foto: AP/NTB ScanpixSørkoreanerne fremhever C’en i PyeongChang for å unngå misforståelser med Nord-Koreas hovedstad Pyongyang. Foto: AFP Photo / Ed JonesHer ser vi OL-området i Gangneung som inneholder Gangneung Ice Arena (f.v.), Gangneung Oval og Gangneung Hockey Centre. Foto: AFP Photo/ Yelim LeeI Gangneung Ice Arena blir det kunstløp og kortbane under OL. Foto: AP Photo/Ahn Young-joonAnlegget hvor de alpine fartsøvelsene skal avholdes er blant de mest øde i Sør-Korea, og etter lekene skal alle spor av OL fjernes. Foto: AP Photo/Lee Jin-manA general view shows a worker at the nordic skiing venue of the Pyeongchang 2018 Winter Olympic games near the Alpensia resort in Pyeongchang on October 31, 2017. / AFP PHOTO / Ed JONES

OL på «sparebluss»

Årets vinter-OL er i Pyeongchang og skiller seg vesentlig fra siste leker i Russland. Sørkoreanernes OL koster kun en femtedel av lekene i Sotsji, og det bærer anleggene litt preg av.

Pyeongchang 2018

Dette er andre gang Sør-Korea arrangerer et OL. Første gang var sommer-OL i Seoul i 1988.

Pyeongchang-regionen, som ligger 180 kilometer øst for hovedstaden Seoul, er vertskap. Det vil si fjellområdene rundt skiresorten Alpensia og i kystbyen Gangneung.

Vinter-OL varer fra 9. til 25. februar.

Pyeongchang-regionen er ikke blant de rikeste i landet, og håpet er at lekene også skal gi et løft til hele området. Totalt vil OL koste et sted mellom 10 og 13 milliarder dollar.

Det er snakk om mye penger, men vesentlig mindre enn de 50 milliarder dollar Sotsji-OL kostet for fire år siden. Lekene, og anlegg-
ene, blir sett på som nøkterne, samtidig som «the best olympic winter games ever» har blitt beregnet til å ha kostet 1,9 milliarder dollar av forskere ved Oxford-universitetet.

Fjellområdet

Alpensia er skiresorten hvor nordmenn kanskje har størst forhåpninger om medaljer. Her blir det nordiske grener og skiskyting, i tillegg til bob og akeøvelser.

Ideen om å utvikle jordbruksområdet til en skidestinasjon og et senter for en OL-søknad ble tatt på begynnelsen av 2000-tallet, men destinasjonen har ifølge ryktene slitt med store økonomiske tap etter at det åpnet i 2011. Allikevel er det her OL-landsbyen vil ligge, og de fleste medaljene blir delt ut.

Selve OL-stadionet ligger også i Alpensia, men det vil ikke huse noen øvelser. Derimot vil 35.000 mennesker kunne oppleve åpnings- og avslutningsseremoni. Når lekene, og Paralympics, er over skal den femkantende arenaen demonteres.

De alpine øvelsene holdes i nye anlegg i nærheten av Alpensia. I Yongpyong blir det slalåm og storslalåm, mens super-G og utfor holdes i Jeongseon.

Sistnevnte anlegg ligger på den eneste høyden i området som oppfylte kravet om en høydeforskjell på 800 meter. I utgangspunktet var den 500 år gamle skogen der vernet, men myndighetene tok vekk Gariwangfjellets vernestatus. For å gjøre inngrepene så små som mulig kommer menn og kvinner, for første gang i OL, til å benytte den samme traseen. I tillegg skal anlegget legges ned etter lekene, og skogen igjen få vokse opp.

Kystnære ishaller

Hallidrettene i OL er alle samlet i kystbyen Gangneung, to mil øst for Alpensia. Her er det skøyteaktivitetene skal være.

Skøytehallen Gangneung Oval har plass til 8.000 tilskuere. Byggingen startet i 2014, og anlegget stod klart i fjor. Ovalen, som vil bli brukt til lengdeløp på skøyter, er langt ifra like spektakulær som for eksempel Vikingskipet på Hamar.

Mens ovalen ser ganske kjedelig ut, er både Gangneung Ice Arena og Gangneung Hockey Centre litt mer lekne bygg. Førstnevnte med en spennende kurvatur, mens hockeyhallen har en åttekantet form.

I motsetning til tidligere år har byggingen i Sør-Korea gått mer eller mindre på skinner. Et hett tema er derimot etterbruk. Mens han håper at to av ishallene skal danne grunnlaget for Gangneung som en ny vinterdestinasjon, er spenningen stor for om «nye idretter» som ishockey vil slå igjennom i Sør-Korea. Allerede har det vært debattert om ovalen skal gjøres om til et gigantisk fryselager for fisk etter lekene, men dette har myndighetene avvist.