Troms-oppdretterne Gratanglaks og Kleiva Fiskefarm søkte forrige uke åtte utviklingstillatelser. Løsningen er utarbeidet i samarbeid med oppstartsselskapet Bemlotek og skal bygges av Kværner.

Vil satse 500 millioner på å bygge oppdrettsplattform i betong

Troms-oppdretterne Gratanglaks og Kleiva Fiskefarm satser på erfaring fra offshorebransjen når de søker åtte utviklingstillatelser for oppdrett av laks. Concrete Structures AS spiller en sentral rolle i betongprosjektet som har en totalkostnad på 500 millioner kroner.

Onsdag 15. november leverte nystiftede Astafjord Ocean Salmon AS søknad om åtte utviklingstillatelser for oppdrett av laks til Fiskeridirektoratet.

Tillatelsene skal brukes for å utvikle, bygge og prøve ut Øymerd – en helt ny teknologi for oppdrett av laks i ytre kyststrøk.

Øymerd vil ifølge en pressemelding gjøre tilgjengelig store arealer som ikke tidligere har vært tilgjengelig for oppdrett med eksisterende teknologi.

Løsningen skal ifølge oppdretterne også bidra til å løse næringens miljøutfordringer.

Astafjord Ocean Salmon har det siste året samarbeidet tett med leverandørene Bemlotek, Concrete Structures og Kværner.

Om søknaden innvilges skal Kværner bygge konstruksjonen på et egnet sted i Norge før den slepes nordover til Harstad for utrustning og testing ved kai. Til slutt skal den installeres på lokalitet i Troms.

Designet for nordnorsk oppdrettsvekst

Betongkonstruksjonen Øymerd er 10 meter høg, hvor 7,5 meter er under vann. Hver av sidene er 120 meter lang. I senter av plattformer ligger et driftsbygg i tre etasjer, og under dekk finner man lagringsplass, teknisk utstyr og fôrsiloer.

Plattformen har tre separate og spesialutviklete notposer for fisk.

I tillegg skal Øymerd utstyres med et energisystem som hindrer isdannelse på dekk og langs fribord.

Norske leverandører i prosjektet
I tillegg til Bemlotek, Kværner og Concrete Structures har en rekke andre leverandører bidratt i utviklingen. DNV GL skal gjennomføre tredjepartsverifikasjon av Øymerd. Fluctus, Lift Up Akva, Akselsen (Sortland), Kuldeteknisk (Tromsø), Norlense (Fiskebøl), Vónin Refa (Finnsnes), Løvold (Bodø) og Funn (Harstad og Narvik) leverer alle sine løsninger til Øymerd. Grovfjord Mek. Verksted leverer en spesialtilpasset båt for personelltransport.Innovasjon Norge har støttet Bemlotek økonomisk gjennom Miljøteknologiordningen.