Skanska får kritikk etter dødsulykke

Petroleumstilsynets granskingsrapport av dødsulykken på Ormen Lange landanlegg på Nyhamna i juni i år påviser en rekke brudd på regelverket hos kontraktøren Skanska Norge.

Det sentrale forholdet knyttet til hendelsen er at risikoen ikke var vurdert grundig nok. På bakgrunn av dette og øvrige avvik har Petroleumstilsynet gitt varsel om pålegg både til Skanska og utstyrsleverandøren Roulunds Codan Norge. I tillegg anbefaler Petroleumstilsynet at Hydro, som operatør for utbyggingen, vurderer effekten av de tiltak selskapet har iverksatt på Nyhamna for å ivareta påseplikten og vurderer om det kan gjøres forbedringer når det gjelder denne.

Bakgrunn

En person fra Skanska Norge ble utsatt for en alvorlig arbeidsulykke i forbindelse med injeksjon av sement i kaverne/fjell-lagerhall på Ormen Lange landanlegg på Nyhamna. Den direkte årsaken til ulykken er at pakker med stav kom plutselig og med voldsom kraft opp av hullet. Toppen av injeksjonsstaven, ventil og strammehåndtak traff personen i halsområdet og påførte ham store skader. Skadene var av en slik karakter at han døde senere samme kveld. Petroleumstilsynets granskningsrapport sier at de vesentlige bakenforliggende årsakene til hendelsen er utilstrekkelig grundighet og systematikk i risikovurderingene til Skanska og at internkontrollen ikke har avdekket manglene. Petroleumstilsynets granskning har avdekket totalt 13 avvik fra regelverket, hvorav tre avvik gjelder mangler ved pakkeren som var i bruk på Nyhamna da ulykken inntraff. Avvikene kan oppsummeres som: - Mangler ved risikovurdering av arbeidsoppgaven - Utilstrekkelig systematikk i gjennomføring av sikker jobbanalyse (SJA) - Mangelfull involvering av personell ved gjennomføring av SJA - Utilstrekkelige krav til jobbforberedelse - Manglende etterlevelse av egen prosedyre - Mangler ved risikovurdering ikke oppdaget - Utilstrekkelig informasjon til ansatte fra arbeidsgiver - Manglende rapportering av hendelser - Mangler ved pakker - Ingen informasjon om produktet fra leverandør - Manglende sikring I en kort kommentar til Byggeindustrien, sier kommunikasjonsdirektør i Skanska Norge, Pia Farstad, at dette er en veldig alvorlig sak som preger Skanska organisasjonen. Det eneste vi kan si nå er at vi vil gå nøye gjennom Petroleumstilsynets rapport og komme med våre merknader innen fristen 15. januar, sier Farstad.