Foto: Sindre Sverdrup Strand

Nedjusterer boligbehovet

Lavere innvandring fører til at behovet for nye boliger blir lavere enn ventet, ifølge Prognosesenteret. Tallet er nedjustert med 5.000 boliger i året.

Før mente boliganalytikerne i Prognosesenteret at Norge trengte 37.000 nye boliger hvert år. Nå mener de at vi bare trenger 32.000. I så fall bygges det plutselig nok boliger, skriver NRK.

 Dette boligbehovet dreier seg om hvor mange boliger som må bygges hvert år de neste fem årene for at antall personer per husholdning fremover skal holde seg på samme nivå som i siste statistikkår, 2016.

Nejra Macic i Prognosesenteret.

– Vi har nedjustert boligbehovet med 5.000 boliger på grunn av lavere innvandring, sier makroøkonom Nejra Macic i Prognosesenteret.

Overfor Byggeindustrien sier Macic at de nedjusterte tallene kommer etter en lang periode med for lav utbygging.

– De siste ti til 15 årene har det blitt bygget mindre enn det har vært demografisk behov for. Dette tilbudsunderskuddet har blant annet ført til at vi bor tettere og med flere personer per husholdning enn tidligere. Mens man gjennomsnittlig var 1,91 personer per husholdning i Oslo 2013, var man 1,98 i 2016, sier hun.

Macic understreker at nå som det estimerte demografiske boligbehovet er estimert ned til rundt 32.000 boliger i året, er det egentlig fint i takt med den faktiske utbyggingen.

– Selv om vi, ifølge SSB, har rundt 38.000 igangsettingstillatelser i året, er tallet for spaden i jorda nede på mellom 32- og 33.000. Det er altså balanse mellom behov og tilbud her, og sånn sett har ikke boligbyggerne noe å bekymre seg for.

Sjeføkonom Kari Due i Handelsbanken tror boligmarkedet vil være kjølig det neste året.

– Befolkningsveksten har vært på vei ned. Den oppgangen vi så i etterspørselen etter bolig i fjor, var ikke drevet av et boligbehov, men økt interesse for å gå inn i boligmarkedet. Samtidig fikk vi et ekstra rentekutt og lysere utsikter for norsk økonomi.