Viktig digitaliseringsavtale

Mandag ble en viktig dag for digitaliseringen av byggenæringen.

Da signerte nemlig BNL, coBuilder og Norsk Byggtjeneste en avtale om å frikjøpe innhold til byggenæringens digitale dataordbok. Dette er utvilsomt en viktig brikke som er kommet på plass, og som blir avgjørende om byggenæringen skal klare å ta de nødvendige digitaliseringsskrittene. Nå kan arbeidet med å bygge opp en felles digital plattform for hele næringen virkelig starte.

BNL er godt i gang med å utvikle et digitalt veikart, og med denne avtalen i havn kan man klare å bygge opp en løsning som vil fungere.

Det er avgjørende å ha baser og systemer som snakker sammen og som gjør at man kan arbeide på tvers av ulike løsninger. Det finnes i dag mange ulike tekniske systemer som hver for seg gjør mye bra i byggenæringen, men om man skal klare å møte den digitale fremtiden, som uansett kommer, må byggenæringen bli langt flinkere til å digitalisere sammen. Bare om man klarer å bygge opp felles systemer som snakker samme språk, og hvor de ulike leddene i verdikjeden kan hente ut samme informasjon og nyttiggjøre seg denne, vil vi kunne klare å utnytte potensialet som ligger i den fremtidige digitale verden. Det hjelper lite om rådgiverne gjør en fantastisk digitaliseringsjobb om det stopper opp i neste ledd.

I fjor vinter var det en del diskusjon i næringen rundt eierskapet til informasjonen i NOBB, som førte til at Byggtjeneste besluttet å åpne opp produkt- og informasjonsdatabasen for hele markedet og tilby vareinformasjonen i basen kostnadsfritt til markedet. Dette var en meget viktig beslutning for digitaliseringsarbeidet i næringen, og nå tas dette altså enda et skritt videre, gjennom avtalen som er signert mellom BNL, coBuilder og Norsk Byggtjeneste.

Den norske byggenæringen har gjort mye bra innen digitaliseringsarbeidet, men det gjenstår fortsatt mye arbeid før man er kommet dit man bør være. Med den nye avtalen på plass er muligheten langt bedre for å bygge opp et godt system med felles terminologi. Nå får vi håpe at man klarer å utnytte mulighetene avtalen gir og at man makter å skape noe som næringen både fortjener og trenger.