Seksjonssjef i Skatt Øst og koordinator for A-krimsenteret i Oslo, Bjørn Marhaug.

- Svindlere går fra byggebransjen til barnevern

Kriminelle aktører som tidligere drev i byggebransjen, har nå begynt å spesialisere seg på salg av barnevernstjenester, ifølge skatteetaten. 

– Det er mange nok tilfeller til at vi kan kalle det en trend. Ingen stor trend, men nok til bekymring, sier seksjonssjef i Skatt Øst og koordinator for A-krimsenteret i Oslo, Bjørn Marhaug til bladet Fri Fagbevegelse.

A-krimsentrene ble opprettet for å koordinerer innsatsen mellom politiet, Nav, tollvesenet, skatteetaten og Arbeidstilsynet. Nå observerer analytikere i Oslo at pengestrømmer går fra norske kommuner til aktører de beskriver som kriminelle, og som de tidligere har avslørt i byggebransjen.

– Det dreier seg om aktører som har forlatt bygg- og anleggsbransjen eller opererer begge steder, sier Marthaug.

Aktørene beskrives som eksperter på fiktive fakturaer, på å svindle ansatte for lønn og bedra Nav. Falske fradrag, konkursrytteri, stråmenn og fiktive selskaper er blant kjennetegnene.

A-krimsenteret har funnet flere aktører de kjenner til fra tidligere, i sentrale roller i selskaper som tilbyr barnevernstjenester eller driver med ungdomsarbeid. I enkelte tilfeller er de oppført som eiere i selskapene.

– Disse aktørene er verken fagarbeidere innen bygg og anlegg eller barnevern og ungdomsarbeid. De er kriminelle, sier Marhaug.