Storprosjektene står i kø

De som forventer en roligere periode for bygg og anlegg på Østlandet i årene som kommer, må nok tro om igjen. Storprosjektene står nærmest i kø i tiden fremover.

Fredag ble Markedsrapporten til EBA i Oslo, Akershus og Østfold delt ut til deltakerne på Markedskonferansen. Her finnes de oppdrag for mange titalls milliarder kroner i prosjekter som skal realiseres de neste årene.

Aktiviteten innen bygg og anlegg er rekordhøy for stort sett hele landet – ikke minst er aktiviteten på topp i Oslo, Akershus, og Østfold. Dratt frem av en meget kraftig boligbygning og et anleggsmarked vi aldri har sett maken til, gjør at det er nok av oppdrag å regne på for de aller fleste i månedene som kommer.

Markedskonferansen har bygd seg opp som en god møteplass for de offentlige utbyggerne og entreprenørene på Østlandet – og nå er også private aktører på vei inn på denne arenaen. Det som kom frem på fredagens arrangement er godt nytt for alle som jobber i denne folkerike regionen – det er mye som skal bygges av både store og mindre prosjekter – og det er stort spenn på type oppdrag som kommer.

Denne konferansen viser med all tydelighet også at byggherrene i langt større grad enn tidligere har ønske og vilje til å komme i tettere dialog med de som skal utføre jobbene. Dette er noe entreprenørene har ønsket i mange år, og vil helt klart kunne føre til en bedre prosess i forkant og etterkant av utlysningene av jobbene – noe som vil gavne begge parter. Nettopp møteplassen dette arrangementet har utviklet seg til å bli, har bidratt til å bringe de to partene nærmere hverandre og som de selvsagt har godt utbytte av.

For Østlandet sin del er det spesielt ett prosjekt som skiller seg fra de andre – og som nå stadig rykker nærmere, nemlig utbyggingen av det nye regjeringskvartalet. Selv om byggestart på storoppdragene fortsatt ligger noe frem i tid, forventer man at de første jobbene lyses ut i starten av neste år. Dette gjedder da rivejobben av R4 og muligens deler av Y-blokken. I tillegg skal det lyses ut en tilriggingsjobb på samme tid. Det betyr at man da faktisk kommer i gang med flere av jobbene i utbyggingsprosjektet – og etter hvert vil de virkelig store oppdragene komme tett. Dette er en av tidens største prosjekter i Norge, og vil koste flere titalls milliarder kroner – og som selvsagt vil generere enorme byggeoppdrag for en rekke ulike aktører.

Mange er selvsagt spente på hvilken entrepriseform man her vil velge, men denne avgjørelsen er ennå ikke fattet. Det som derimot er klart er at det vil bli et strengt sikkerhetsregime på prosjektet. Det betyr at sikkerhetsklareringen av aktører som skal delta i utbyggingen vil bli viktig. Nå kommer nok ikke dette til å utelukke utenlandske arbeidere på prosjektet, slik man i praksis har sett i prosjekteringsarbeidet – det vil ikke være mulig å få til i praksis. Men litt oppover i systemene kommer det til å bli noe strengere klareringsregler.

Dette prosjektet vil på alle måter bli et prestisjeprosjekt både for byen og hele landet – og en fantastisk utfordring for byggenæringen.