Jordskjelv ved Flekkefjord fikk hus til å riste

Et jordskjelv ved Flekkefjord natt til søndag er målt til rundt styrke 3. Det er ikke meldt om skader, men folk forteller om kraftig risting i hus.

Jordskjelvet inntraff klokken 0.59 natt til søndag, og det kan ha vært rundt ti kilometer dypt, men dette er ikke sikkert, ifølge det norske seismiske observatoriet NORSAR.

– Kraftige signaler ble registrert på alle seismiske stasjoner i Sør-Norge, og skjelvet ble følt både i Vest-Agder og Rogaland. Jordskjelv av denne styrken er ikke uvanlig og forekommer som oftest årlig et eller annet sted i Sør-Norge, skriver observatoriet.

Ikke meldt om skader

– Det er ikke unormalt, men det føles godt når det er såpass nært land, sier vakthavende seismolog Tormod Kværna til NRK.

Politiet i Agder opplyser at det ikke er meldt om skade på folk eller bygninger som følge av skjelvet.

– Det var et ganske kraftig jordskjelv. Hele huset vibrerte, forteller en person fra nordlige deler av Kvinesdal kommune til Fædrelandsvennen. Avisen har vært i kontakt med lesere en rekke steder i Flekkefjord, Kvinesdal, Mandal, Kristiansand, Audnedal og Hægebostad kommuner, som alle har opplevd rystelser fra skjelvet.

– Som om en bil raste inn i veggen

Også VG skriver at mange har meldt fra om skjelvet i både Agder og Rogaland.

– Hele huset ristet. Jeg har aldri i min tid opplevd noe lignende. Det var som om en bil raste inn i veggen her, sier Magne Trygve Løland i Lyngdal.

Også fredag ble det ifølge Fædrelandsvennen registrert et jordskjelv ved Flekkefjord. Det var ved Gyland og hadde en styrke på 1,1.

Kjent skjelv i 1904

Ifølge NORSAR er det kraftigste jordskjelvet målt på norsk territorium i nyere tid ved Jan Mayen 30. august 2012. Det ble målt til en styrke på 6,6. Et skjelv ved Svalbard i februar 2008 hadde en styrke på 6,2.

Det jordskjelvet som i nyere tid har vakt mest oppsikt, inntraff sør for Oslo 23. oktober 1904. Styrken var 5,4, og skjelvet ble merket over store deler av Sør-Skandinavia og Nord-Europa. Det ble ikke registrert personskader i forbindelse med dette jordskjelvet, men mange bygninger fikk skader.