EPD-kurs på Gardermoen. Foto: Jan Eldegard Hjelle

God kompetanse om miljødeklarasjoner i ferdigbetongbedriftene

 I alt 115 personer fra ferdigbetongbedrifter har nå fullført kurs i bruken av EPD-generatoren som har blitt utviklet av Østfoldforskning for FABEKO og Betongelementforeningen. 

14 nye verifikatorer i ferdigbetongbransjen fikk en grundig opplæring av Mie Vold og Ole Iversen fra Østfoldforskning på Gardermoen 4. april. Nå er de klare for å utarbeide miljødeklarasjoner etter det web-baserte verktøyet som er godkjent av programoperatøren EPD-Norge.

- Det er i utgangspunktet arbeidskrevende og dyrt å ta fram en EPD dersom man må leie inn eksterne ressurser for gjennomføringen- spesielt for leverandører med mange ulike produkter. Det web- baserte verktøyet som betongbransjen benytter, er en banebrytende digital teknologi der en trenet verifikator kan ta fram EPD på en ny betongsammensetning i løpet av rundt 15 minutter. Dette er en kostnadseffektiv metode som gjør det mulig å dokumentere en spesifikk betong levert til en nærmere angitt byggeplass. Dersom betongleverandørene skulle ha benyttet mer konvensjonelle dokumentasjonsprosesser, ville dette fram til nå ha kostet mer enn 20 millioner kroner. Dette framkommer i forsiktige anslag utført av Østfoldforskning, sier daglig leder Jan Eldegard Hjelle i FABEKO.

Det skal være økende internasjonal interesse for det norske verktøyet.

- Etterspørsel etter miljøinformasjon om byggeprodukter er sterkt økende og ingen andre land har til nå utviklet et tilsvarende effektivt digitalt verktøy. På dette området ligger den norske betongbransjen lang foran sine europeiske kollegaer, legger Hjelle til.

For å kunne være verifikator i betongbransjen og benytte verktøyet for å utvikle EPD må følgende være oppfylt:

- Bruker må ha gjennomført godkjent utdanning

- Bedriften der verifikator er ansatt, må være medlem hos EPD-Norge og ha registrert minimum en EPD hos EPD-Norge

- To verifikatorer må signere for at verktøyet er benyttet korrekt før innsending av EPD til EPD-Norge

EPD-verktøyet som benyttes har innebygd både spesifikke data for materialer og tjenester men også mer generelle/generiske data for innsatsfaktorer der dette er tilstrekkelig. Brukeren benytter informasjon om egen produksjonsprosess for å ta fram prosjektspesifikk miljøinformasjon om sin betong. EPD-generatoren krever ingen manuell håndtering av data og verktøyet passer godt inn i digitaliseringsprosessene i bygge- og anleggsbransjen.

Ferdigbetongen beregner EPD for ulike moduler:

· A1 (produksjon av råvarer for betong)

· A2 (transport av råvarer til betongfabrikk)

· A3 (betongproduksjon)

· A4 (transport av betong til byggeplass)

- De miljødeklarasjonene som gjelder for ferdigbetong, presenterer de viktigste miljødata i volumenheten som er m3 betong. Disse opplysningene legges inn i prosjekteringen sammen med tilsvarende data for armering, isolasjonsmaterialer etc. Miljørådgiver kan da benytte disse opplysningene for å utvikle den mest optimale konstruksjonen med miljødata pr m2 pr år i det ferdig byggets levetid, påpeker Hjelle.