Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) setter er tilstede når Telenor demonstrerer Norges første 5G i Telenors lokaler på Fornebu mandag formiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Telenor litt foran i kappløpet om 5G

Norges største mobiloperatører Telenor og Telia kjemper om å være først ute med neste generasjons mobilnett, 5G. Telenor demonstrerte teknologien mandag.

Da samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen trykket på knappen og startet demonstrasjon, spratt hastigheten raskt opp i over 70 gigabit i sekundet.

5G vil gjøre at mobilsignalene i 2020 kan gå opptil hundre ganger raskere enn i dag.

– I løpet av ett år ventes standardiseringen av 5G-teknologien å være ferdig, og nettet vil trolig være i kommersiell bruk fra 2019-2020, forteller forskningsdirektør Bjørn Taale Sandberg i Telenor til NRK.

Selv om Telenor var først ute med demonstrasjon, skal de ikke være for sikre på at de blir først med tilbudet til kundene.

– Vi har allerede to konkrete løsninger på plass som beveger seg mot 5G-teknologien, så vi får nå se på hvem som blir først ut med dette, sier kommunikasjonsrådgiver Kristian Fredheim i Telia.

Telia skriver på sine nettsider at de venter at 5G blir utplassert fra 2020.