Ved Re videregående skole kan yrkesfagelevene også velge idrett. Foto: Privat

– Se til Re, her har vi idrett for bygg- og anleggselever

Hopperen Anders Jacobsen ønsker seg idrettsfaglinje for toppidrettsutøvere som vil gå yrkesfag. Ved Re vidergående skole i Vestfold har de kombinert idretts- og yrkesfag i flere år med gode resultater.

Anders Jacobsen savnet en toppidrettslinje for yrkesfagelever da han var ung. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Vidar Ruud NTB scanpix

I et intervju med Byggeindustrien i forrige uke etterlyste den tidligere topphopperen Anders Jacobsen en egen toppidrettslinje for yrkesfagelever.

Jacobsen, som har bakgrunn fra rørleggeryrket, savnet selv et slikt tilbud da han var skoleelev, og både Byggenæringens landsforening og kunnskapsministeren var positive til hopperens ønsker.

– Jeg tror ikke det bare er Anders Jacobsen som kunne tenke seg å kombinere yrkesfag og idrett, det er en spennende tanke. Den nye friskoleloven åpner for det vi kaller for profilskoler, det er skoler som skiller seg fra det som er vanlig i den offentlige skolen. Loven er i utgangspunktet ikke til hinder for en slik skole som Jacobsen ser for seg. Hvis det kommer en søknad om å starte en slik type skole, vil vi selvfølgelig vurdere den, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til Byggeindustrien.

Trenere med toppidrettsbakgrunn

Men i Vestfold har idrettsinteresserte yrkesfagelever i flere år hatt et lignende tilbud som det Jacobsen etterlyser.

Ved Re videregående skole har de idrettstilbud til elever som går på studiespesialiserende, helse og oppvekstfag og bygg og anleggsfag.

Elevene som velger idrettsveien har trenere med toppidrettsbakgrunn som blant andre Tor Thodesen (fotball), Eivind Ellingsen (håndball) og Odd Lirhus (skiskyting og langrenn).

Lavt frafall

Erik Myrvang, anleggslærer ved Re videregående skole, inviterer både kunnskapsministeren og BNL til Vestfold for å se hvordan de kombinerer yrkesfag med idrett.

Frafallstallene ved skolen er svært lave. De siste ni årene har antallet dropouts for hele skolen (ikke bare idretts- og yrkesfag) ligget på mellom 0,5 og to prosent.

– Vi diskuterte utspillet fra Anders Jacobsen her på lærerrommet hos oss, og det er vel og bra. Men dette har vi på Re videregeående skole holdt på med lenge allerede, sier lærer på anleggslinja ved Re videregående skole, Erik Myrvang til Byggeindustrien.

Skolen har i dag et tilbud for elever som ønsker å satse på idretter som fotball, håndball, langrenn, skiskyting og flere andre idrettsgrener. Det har også vært hoppere ved skolen.

– Svarene fra både BNL og kunnskapsministeren kunne jo nærmest få dette til å fremstå som rakettforskning, men de må gjerne besøke oss for å se hvordan ting fungerer her, sier Myrvang.

Økende interesse
Ifølge Myrvang er interessen for idrettstilbudet er økende.

– Dette skoleåret er det 16 elever fra de to yrkesfaglige retningene som tar idrettsveien gjennom skolen, og på slutten av fjoråret hadde vi 50 elever fra ungdomsskolen på besøk som var interesserte i toppidrett, sier Myrvang.

Re videregående skole i Vestfold er, etter det Byggeindustrien får opplyst fra utdanningsmyndighetene, det eneste av sitt slag i landet.

– Vi kjenner ikke til flere videregående skoler som kombinerer idrett og yrkesfag. Re videregående skole har gjort en lokal tilpasning innenfor det lokale handlingsrommet til fylkeskommunen og skolen, opplyser senior kommunikasjonsrådgiver Trine Oskarsen i Utdanningsdirektoratet til Byggeindustrien.

BNL: Toppidrettsgymnaset mangler

Direktør for kompetansepolitikk, rekruttering og utdanning, Jørgen Leegaard i BNL, vil ha et toppidrettsgymnas for yrkesfagelever.

Direktør for kompetansepolitikk, utdanning og rekruttering i Byggenæringens landsforening, Jørgen Leegaard, kjenner til tilbudet på Re videregående.

Han synes kombinasjonen er spennende.

– Vi applauderer det de har fått til der nede. Men det vi savner og etterlyste i kjølvannet av Anders Jacobsens utspill, er en parallell til dagens toppidrettsgymnas som kombinerer toppidrett og studiespesialiserende for de som vil bli fremragende innenfor sin idrett. Noe slikt nasjonalt tilbud som de har på for eksempel Wang, har vi ikke for yrkesfag i dag, sier Jørgen Leegaard.

– Du ser for deg et enda mer spisset tilbud?

– Ja, ikke bare en kobling mellom idrett og yrkesfag, da kan man jo gå YSK- eller TAF-veien i dag. Vi ønsker oss et tilbud for morgensdagens Anders Jacobsen, et tilbud for de som vil bli aller best i landet innenfor sine grener og som ønsker å ta med seg yrkesfag på veien, sier Jørgen Leegaard.

– Der det legges hovedvekt på idrett?

– Nei, ikke bare på idrett. Det må også legges tung vekt på faget. Vi hadde Høyres Elisabeth Aspaker på besøk i NHO under forrige valgkamp, og da spurte jeg henne om hvorfor det ikke er opprettet et nasjonalt senter for fremragende håndverk. Vi har slike senter for både matematikk og naturfag, men ikke for de håndverkerne som vil bli fremst innenfor sitt fag. Vi trenger de spisse tilbudene som tiltrekker seg de aller flinkeste innenfor sine områder, enten det er i idrett, yrkesfag eller en kombinasjon av de to, sier Leegaard.