<p>Slik blir Vålerenga stadion</p>

Vålerenga Stadion i rute

- Veien etter det har vært lang og vanskelig med uendelige prosesser med regulering, prosjektering og finansiering av prosjektet. Vi ser nå at prosjektet endelig reiser seg på Valle, og det synes vi er fantastisk, sier administrerende direktør Mathis Grimstad i Stor-Oslo Eiendom.

Stor-Oslo Eiendom har ledet prosjektet for ny Vålerenga stadion på Valle i snart ni år.

Prosjektet inneholder foruten fotballstadion, en videregående skole, barnehage, kontorer for VIF fotball og serveringslokaler.

I tillegg har Stor-Oslo Eiendom som en del av prosjektet, regulert hele området fra Grenseveien, opp Inspurten og områdene rundt Valle Hovind Skøytestadion og Vallhall innendørsarena med ny adkomst nord i prosjektet. På tomtene rundt stadion er det regulert inn henholdsvis 60000 m2 næring langs E6 og 30000 m2 bolig på den andre siden av stadion. Som en del av finansieringen av prosjektet ble disse tomtene solgt til henholdsvis NCC og Selvaag Bolig som nå utvikler disse eiendommene videre.

- Det er spesielt en person som har stått hardt på for dette, og det er vår styreleder og gründer Arild Rygg. Hadde det ikke vært for ham hadde ikke dette prosjektet blitt realisert, sier Grimstad.
Han forteller at det har vært en spennende reise lærerikt for hele organisasjonen. Stor-Oslo Eiendom har vært involvert i alle prosessene rundt byutviklingsprosjektet. I lange perioder har prosjektet vært uten finansiering og de har jobbet mye med dette på dugnadsbasis.

- Vi har også stilt oss bak økonomisk og har sammen med noen av våre nærmeste investorer stilt garanti for byggingen ovenfor byggelånsbanken, sier han.

-Det har vært veldig givende å jobbe tett med Vålerenga fotball. En viktig suksessfaktor for prosjektet har vært Vålerengas engasjement i byen og jeg vil spesielt trekke frem de sosiale prosjektene for å støtte opp om svakerestilte grupper på Oslo øst.

Når man tidlig hadde dialog med Utdanningsetaten i Oslo (UDE) om å etablere en videregående skole i stadion var de sosiale prosjektene viktig. Skolen vil bli en videregående skole for toppidrett, og spesielt fotball får en viktig rolle her. Elevene får anledning til å trene på stadion, være tett på A-laget i Vålerenga og vil blant annet dele kantine med fotballklubben. Det tette samarbeidet med Vålerenga blir viktig og med bakgrunn i dette vil det også bli etablert en klasse med svakerestilte/problemungdom. Dette er elever som sliter med å fullføre videregående av forskjellige årsaker.

- Her på Vålerenga stadion får de en mulighet til å komme tett på støtteapparatet til Vålerenga og vil nyte godt av Vålerengas lange erfaring med sosiale prosjekter for andre grupper i Oslo, sier Grimstad.

- Vi har tegnet en stadion som underbygger dette. Alle klasserommene får utsikt til stadion, og vi har også organisert det slik at de samme klasserommene blir konvertert til VIP-arealer og losjer når Vålerenga spiller hjemmekamp. Også her mener vi elevene på skolen kan spille en rolle. Når Vålerenga spiller hjemme skal klasserommene forberedes til kampdag og det skal forberedes for bevertning og diverse arrangement i forbindelse med kampen.

- Gjennom inngåtte leieavtaler med UDE og barnehage har vi også sikret at prosjektet har en robust økonomi. Denne stadion vil gi Vålerenga en sterkere økonomi, en tydeligere identitet i byen og endelig en egen stadion på Oslo øst. Stadion vil ha plass til 18000 tilskuere og Klanen har fått egen stå-tribune på den ene kortsiden, det er viktig for å ivareta identiteten.

Han forteller at de er stolte av å ha vært en del av dette prosjektet og nå gleder seg til sammen med Vålerenga fotball til å invitere byens befolkning til den aller første kampen som blir søndag 10. september mot Sarpsborg 08.