orsvarets logistikkorganisasjons nye administrasjonsbygg, Visund, på Haakonsvern. Foto: Forsvarsbygg

- Forsvarsbyggs nullenergibygg innfrir

Forsvarets logistikkorganisasjons nye administrasjonsbygg på Haakonsvern innfrir nullenergikravet etter ett år i drift.

Det skriver Forsvarsbygg i en pressemelding onsdag.

I desember 2015 fullførte Forsvarsbygg byggingen av Forsvarets logistikkorganisasjons nye administrasjonsbygg, Visund, på Haakonsvern. Visund er på om lag 2.200 kvadratmeter stort, og rommer omtrent 100 ansatte. Prosjektet er et nullenergibygg og er en del av forskningssenteret ZEB. Prosjektet er en del av regjerningens målsetting om nesten nullnivå på offentlige nybygg fra 2020, og har fått støtte fra Enova.

Energiregnskapet fra første driftsår viser at Visunds energiforbruk allerede ligger nært det beregnede energikravet på 16 kilowattimer per kvadratmeter per år. Det plasserer Visund blant Norges mest energieffektive kontorbygg, skiver Forsvarsbygg i pressemeldingen.

– Det faktiske forbruket ligger på 17,1 kilowattimer per kvadratmeter etter ett års forbruk. Det er altså noe avvik, men det er innenfor rammen som er satt. Med de mindre forbedringene og justeringene som er utført i første driftsåret 2016, ligger vi an til å redusere energiforbruket ytterligere i 2017, sier prosjektleder i Forsvarsbygg Arild Lunde.

Dagens normkrav til energiforbruk i nye bygg ligger på om lag 150 kilowattimer per kvadratmeter per år.

– Dette er et pilotprosjekt, noe som gjør at anskaffelseskostnaden var litt høyere enn ved et bygg med standard TEK10 energikrav. Visund-prosjektet har vist at nullenergibygg er fullt mulig å realisere uten dyre og kompliserte løsninger. Prosjektet har god overføringsverdi for fremtidige byggeprosjekter, sier Lunde i pressemeldingen.

Link arkitektur er arkitekt, mens Veidekke har vært totalentreprenør for prosjektet.