BYGGER BYGDA STØRRE: – Så lenge kommunen regulerer tomter skal vi stå klare til å bygge boliger, sier tømrer og daglig leder Atle Hoem i Hoem Bygg. Siden 2010 har han forsynt sambygdingene med sentrumsboliger. Foto: Svanhild Blakstad

Byggeboom på bygda

Tømrer Atle Hoem var på jakt etter et lagerbygg, men endte opp med å kjøpe tomter og bygge leiligheter i stor stil i hjembygda.

En ny «bydel» reiser seg i kommunesenteret Batnfjordsøra på Nordmøre. Bare siden 2010 har Atle Hoem og hans ansatte i Hoem Bygg AS satt opp 38 boenheter i sentrum, til en salgssum av 60 millioner kroner.

Pågangen etter nye leiligheter i den lille landbruksbygda er stor, og Hoem har hendene fulle med å ta unna for etterspørselen. Midt i sentrum på restene av den gamle idrettsplassen er han nå i ferd med å sette opp sitt femte leilighetsbygg, som skal romme fire boliger.

Ordføreren: Tror på vekst med nytt storsykehus

– Vi har tydeligvis funnet en nisje i markedet. Før bodde gjerne folk hjemme i husene sine hele livet, men nå vil de ha det mer lettvint og bo sentralt, spesielt når de kommer litt oppi årene, sier Hoem.

Boliger i trappefabrikk
Kjøperne er i alle aldre, med hovedvekt på seksti pluss. Det er alt fra barnefamilier til seniorer som nå er innbyggere i den nye «bygdebyen» mellom samvirkelaget og industriområdet på det lille tettstedet. Bygda ligger strategisk plassert mellom Molde og Kristiansund, med E39 som gjennomfartsåre og kun en halvtimes kjøring til hver by.

Etter mange år som ansatt i et lokalt byggefirma, startet Hoem for seg selv. En nedlagt trappefabrikk ble hans første boligprosjekt, som viste seg å avdekke et ukjent behov blant sambygdingene.

– Planen var å bruke 1. etasje til lager og bygge to leiligheter på toppen. Salget gikk imidlertid så bra at jeg bygde om resten til boliger også. Da skjønte jeg at dette var noe jeg kunne satse videre på og utvikle, sier Hoem.

RØFF START: Det var betenkt Atle Hoem som måtte se sitt første nybyggprosjekt bli tatt av Dagmar-stormen julen 2011. Nå har han bygget opp en suksessrik virksomhet som utbygger i hjemkommunen Gjemnes. Faksimile: bygg.no

Han kjøpte tomt av kommunen på et industriområde i sentrum og fikk etter hvert omregulert til boligformål med åtte leiligheter. Det ble likevel en røff start da uværet «Dagmar» feide over Nordvestlandet julen 2011 og knuste det uferdige nybygget til pinneved.

Det stoppet ikke den driftige tømreren, som med gode hjelpere og pågangsmot fikk satt opp bygget på nytt og solgt alle leilighetene. Han roser Gjemnes kommune for effektiv saksbehandling.

– Den positive innstillingen til kommunen og viljen til å regulere til boligformål har vært avgjørende for utviklingen av min virksomhet, sier Hoem.

Nybygg mest lønnsomt
Han startet med to ansatte og har gradvis økt arbeidsstokken i takt med økt oppdragsmengde. Boligene selges til fastpris og ligger på et snitt på 22.000 kroner pr kvadratmeter. Butikken går godt for Hoem Bygg, som nå har utvidet til åtte ansatte. De tre siste årene er omsetningen mer enn tredoblet, og fortjenesten er god med et resultat på 3,5 millioner kroner siste regnskapsår.

– Vi har funnet en formel som fungerer. Vi bygger boliger med god kvalitet, som folk vil ha. For oss er det mest lønnsomt å drive med nybygg og vi har derfor spesialisert oss på det. Rehabilitering gjør vi bare unntaksvis, sier Hoem.

Han er svært fornøyd med sine arbeidsfolk, som alle er fra Litauen. – De er dyktige og driftige, og vi har kompetanse i egne rekker på både betong, tømring, maling og flis. Det gjør at vi slipper innleie, bortsett fra på VVS, elektro og graving, noe som også bidrar til en mer effektiv produksjon, sier Hoem.

Han understreker likevel at han må følge dem tett opp, ettersom byggemetodene i Norge og Litauen er veldig forskjellige. – Her må vi må ta hensyn til snølast, orkan, tele og full pakke, så jeg passer på som en smed, sier Hoem.

Hoem Bygg er godkjent lærebedrift og han vurderer å ta inn lærlinger nå som han har fått skikkelig dreis på virksomheten.

Snart tom for tomter
I løpet av 2017 vil Hoem Bygg ha ferdigstilt alle sine sentrumsboliger på Batnfjordsøra. Nå venter han på at kommunen skal regulere flere tomter, hvis ikke må han se seg om etter andre områder å bygge på.

– Jeg vil gjerne fortsette å bygge i sentrum, men er avhengig av at kommunen holder tritt i reguleringsarbeidet. Jeg har kjøpt noen ekstra tomter, blant annet i Molde, slik at jeg har nye prosjekter for mine ansatte når vi er ferdige her, sier Hoem.