Se mot vest

I Bergen kunne EBA Vestenfjelske avdeling i helgen feire sine første 100 år i virke. En av de viktigste oppgavene til foreningen både ved etableringen og nå 100 år etter, er å skaffe kvalifisert arbeidskraft til næringen og medlemmenes virksomheter. 

Dette har de vært meget dyktige på, også i et overordnet perspektiv, i Hordaland og Sogn og Fjordane.

I år kan de skilte rundt 360 lærlinger i de to fylkene, som er en økning på 40 prosent på fem år. Det er imponerende tall – som da også virksomhetene vil få godt nytte av. I forbindelse med 100-årsfeiringen ble også Årets lærling i vest utropt, og i sterk konkurranse var det Helene Bjånes Berge som nådde frem i kåringen. 

EBA Vestenfjelske er den eldste lokalavdelingen innen EBA-systemet, og den har hele veien stått sterkt, med dyktige lokale krefter. Nettopp dette har også gjenspeilet arbeidet innen rekrutteringen, som hele veien har vært et sentralt mål for organisasjonens medlemsvirksomheter. Det gjør at de har jobbet målrettet for å skaffe flere dyktige hoder og hender til næringen, og dette arbeidet har blitt enda mer systematisert de senere årene, da ikke minst gjennom arbeidet med Byggopp. 

Lokalavdelingen i vest har også tenkt nytt når det gjelder rekrutteringsarbeidet. Blant annet har de bidratt sterkt til å etablerere konseptet VilBygge på Vitensenteret VilVite i Bergen. VilBygge er en egen byggeplass for barn i vitensenteret, som skal få opp interessen blant de helt yngste for hva som finnes innen bygg og anlegg. Det er selvsagt aldri for tidlig å begynne å bygge opp interessen rundt de yngre i samfunnet vårt, og dette må dermed sies å være en langsiktig rekrutteringskanal inn mot næringen vår. 

Årsaken til at rekrutteringsarbeidet har så gode resultater i vest skyldes en målrettet satsing inn mot dette arbeidet, og at organisasjonene og virksomhetene selv har prioritert dette arbeidet, funnet gode praktiske løsninger og ikke minst at de har vært flinke til å prioritere behovet for og hvilke muligheter som ligger innen bygg og anlegg. Selvsagt skyldes dette også dyktige personer som er satt til oppgavene - samt at de også har klart å forankre behovet innen det politiske miljøet. Det kom tydelig frem i talene fra politikerne som deltok på 100-årsjubillet nylig.
Byggenæringens kanskje aller største utfordring for årene fremover er å sikre seg flinke folk. Oppgavene vil opplagt komme - samfunnsutviklingen vi sørge for at det alltid vil være store jobber innen bygg og anlegg - og disse oppgavene ligger det på næringen å løse. Det er selvsagt ikke mulig å få til om vi ikke klarer å få inn dyktige folk til å gjøre jobben. Vi trenger dyktige personer på alle nivåer – og kanskje aller mest trenger vi flere fagarbeidere. 

For å få til dette må vi gjøre noe inntrykket omgivelsene har rundt bygg og anlegg. Er det noe vi må bli flinkere til er det å fremsnakke mulighetene som finnes i næringen. Det finnes mange som er dyktige på dette innen Byggopp-systemet rundt om i landet - og da er det lurt å høre med mange av disse som lykkes i dette arbeidet rundt hvordan man bør gå frem. For det ligger på alle å bidra til nettopp dette - det gjelder absolutt alle tilknyttet næringen.