Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpix

Økonomene usikre på boligrenteeffekt

Mange av dem som har boliglån i dag har aldri opplevd en renteøkning. Økonomene er spent på hvordan låntakerne vil reagere.

Da Nordea fredag satte opp renten på enkelte av sine lån med 0,2 prosentpoeng, var det første gang på mange år at en norsk bank hadde gjort dette, skriver Dagens Næringsliv.

– Det er litt uventet å se at rentene blir satt opp. Det er jo en stund siden sist, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank. Han tror flere banker kan følge etter, men sier det ikke ligger an til ytterligere renteøkning hos Norges Bank eller i pengemarkedet.

Nordmenn har i snitt dobbelt så mye i gjeld som de har i årsinntekt. Andreassen tror ikke små renteøkninger vil føre til at mange havner i økonomisk uføre, men dyrere boliglån kan likevel påvirke økonomien.

– Det kommer jo som en overraskelse på mange at norske renter kan stige, ettersom det er veldig mange låntakere som aldri har opplevd det før. Det kan nok være en isende følelse av typen «Faderullan, kan rente stige?». Det er nok til folk kan begynne å redusere pengebruken, sier han. Dersom mange nok gjør dette, blir økonomien svakere, noe som får konsekvenser for oss alle, forklarer Andreassen.

Også andre økonomer avisen har snakket med er usikre på effekten av en mindre renteøkning.