Ringerike kan bli det nye store vekstområdet

Nærheten til skinnegående kollektivtransport vil i tiden fremover bli selve motoren for en vekst rundt om i landet. Toget vil bli avgjørende for å sikre og bygge opp under en ønsket og nødvendig fortetting og utbygging. Dette gjelder både i områder som har mange innbyggere i dag, men også for fremtidige vekstområder.

Ringerike står nå foran nettopp en slik vekstmulighet. En utbygging av Ringeriksbanen og ny E16 vil tidsmessig bringe Hønefoss og omkringliggende områder langt nærmere hovedstadens store jobbmarked. Med Hønefoss kun en halvtime unna, ligger nå alt an til en eksplosiv vekstperiode for denne delen av Østlandet. Man ser nå for seg en storstilt boligutbygging ettersom mange vil kunne bo på Ringerike og jobbe i og rundt hovedstaden. Dette vil selvsagt også avstedkomme en stor utbygging av annen infrastruktur og offentlige tjenestebygg, som skoler, barnehager, helsebygg samt næringsbygg og butikker i området.

Mandag ble en rapport utarbeidet av Høgskolen i Sørøst-Norge kalt «Ringeriksregionen rigget for vekst - Regionale investeringer, Ringeriksbanen og ny E16» lagt frem. Her slås det fast at ringvirkningene av Ringeriksbanen kan bli enorme i mange år fremover, og de peker på at en statlig investering i Ringeriksbanen og ny E16 på planlagte 26 milliarder kroner direkte vil kunne føre til boliginvesteringer i regionen på 33 milliarder. I tillegg til dette regner man med en økning i sysselsetting på mellom 8.000 og 12.000 nye arbeidstakere. Dessuten kommer på toppen av dette igjen også store nyinvesteringer i kommunal infrastruktur. Dermed skulle regionen ha enorme muligheter til å høste av den store utbyggingen til området.

Dette er selvsagt tall som strekker seg et godt stykke frem i tid, men viser likevel mulighetene som ligger i å videreutvikle en kollektivsatsing av dette formatet. De senere årene har Akershus, og ikke minst Romerike, hatt en enorm vekst og tilflytting. Mye tyder på at Ringerike i tiden fremover vil kunne oppleve en vekst av samme format. Man ser allerede tendenser til dette etter at vedtaket av utbyggingen fant sted og at selve byggearbeidene nå rykker stadig nærmere. Så snart utbyggingen er i gang vil man nok merke at boligprisene stiger, og etterspørselen etter nye boområder vil øke betraktelig. Så snart man kan sette trafikk på toglinjen og veien vil dette bare eskalere videre.

Med denne utbyggingen er det viktig at regionen har planene klare for det store trykket som vil komme, og utenfra ser det utvilsomt ut til at man tar dette ansvaret og at man nå er klare til å bygge seg opp til den forventede veksten. Flere lokale aktører er allerede tungt på banen, men her vil nok en rekke nye grupperinger også se store muligheter. For byggenæringen betyr denne utviklingen mange nye oppdrag, ikke bare rundt selve infrastrukturbyggingen, men selvsagt også rundt alt som vil komme som følge av denne.