Daniel Kjørberg Siraj. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

OBOS forbyr spekulasjon

OBOS forbyr med umiddelbar virkning videresalg av kontrakter på nye boliger som ennå ikke er ferdigstilte. Forbudet gjelder for prosjekter i Oslo-området.

– Denne type spekulasjonskjøp bidrar til å presse boligprisene i Oslo-regionen unødig oppover. OBOS ønsker ikke å bidra til dette og innfører nå et forbud mot å videreselge kontrakter på boliger som ikke er ferdigstilte, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj.

I dagens hete boligmarked er det mange aktører som kjøper bolig enten for videresalg eller for utleie.

Mange av videresalgene skjer før boligene er ferdig bygget og innflyttet, salg av såkalt kontraktsposisjon.

En person som har kjøpt en bolig som ennå ikke er ferdig bygget har bare investert 10 prosent av den totale kjøpesummen for boligen, men kan i dagens boligmarked få en gevinst på både en halv og en hel million kroner ved et salg av kontrakten rett før innflytting. Dette er et økende problem.

– Vårt formål er å selge boliger til de som trenger en bolig for å bo der selv. Vi oppfordrer også resten av bransjen til å ta samfunnsansvar og å stå sammen med oss for å stoppe slik spekulasjon, sier konsernsjef Siraj.

Kjøpere som av ulike grunner har behov for å komme seg ut av kontraktsforholdet, kan avbestille kjøpet i henhold til bustadoppføringslovas bestemmelser om avbestilling.