St. Olav vgs

Nylig sto nye St. Olav videregående skole i Stavanger ferdig. Skolen består av en sammensatt bygningsmasse fra ulike tidsepoker, og disse byggene danner rammen rundt hele skolegården.

Fakta

St. Olav vgs

Sted: Jens Zetlitz gate 33, Stavanger

Prosjekttype: Nybygg – ombygging - rehabilitering

Bruttoareal: Ca. 650 kvm nybygg – 2. 850 kvm ombygging

Totale prosjektkostnader: 130 millioner kroner

Byggherre: Rogaland fylkeskommune

Byggeledelse: Prosjektil

Arkitekt: Link arkitektur

Landskapsarkitekt: Link Landskap

Teknisk totalentreprenør: HS Vagle (UE: Stavanger Klima)

Sidestilte entreprenører

Grunn- og betongarbeider: NCC Construction

Tett bygg: Byggmester Sagen

Innvendige arbeider: Byggmester Øystein Torgersen

Utomhusarbeider: T. Stangeland Maskin

Riving/asbestsanering: AF Decom

Rådgivere: RIB: Procon Stavanger l RIE, RIV: Cowi l RIBr, RIGeo, RIMiljø: Multiconsult

Underentreprenører og lerverandører: Vinduer/glassfasade/Aludører: Rubicon l Utv. murarbeider: Byggmester Halvorsen l Innv. murarbeider/fliser: Chemcon l Heis: Heis1

- Link Arkitektur har hatt ansvar for prosjektering gjennom hele forløpet. Prosjektet omfatter ombygging og rehabilitering av den ene fløyen fra 1957. I tillegg er fløyen utvidet med et amfi som ligger delvis under bakkenivå. Eksisterende bygning er ominnredet og klasserom er oppjustert til dagens behov, opplyser arkitekt Hanne Kruse i Link Arkitektur.

Hun legger til at skolen har fått nytt amfi/forelesningssal som er knyttet til fløyen fra 1957. Det nye bygget gir både et utvendig og et innvendig amfi. Det arealet som amfiet tar av skolegården, gis tilbake i form av et utendørs amfi – med en terrasse på toppen. Amfiet er sydvendt og åpner seg mot solen og skolegården.

I tillegg har skolen fått en ny kantine med spise- og fellesareal. Dette er lagt i overgangen mellom gammelt og nytt, og gir forbedret dagslys inn i bygget. I annen etasje er det adgang rett ut til terrassen i utendørs amfi. Mot Møllegata bryter et nytt karnapp opp den langtrukne fasaden og markerer det nye fellesarealet i forbindelse med kantinen.

Et nytt vindfang og inngangsparti markerer tydelig den nye hovedinngangen mot skolegården.

Eksisterende bygg er etterisolert og pusset utvendig. Alle vinduer er skiftet ut. Mot skolen gården er den gamle bygningen utvidet med en glassfasade.

Teknisk oppgradering

Alle de tekniske anleggene er oppgradert og ventilasjonsanlegget er nytt.

– Byggeprosessen med en skole i drift har gått stort sett bra, selv om noen av elevene nå og da rotet seg inn på byggeplassen i starten, men så gikk det seg til. Rømningsøvelsene fungerte tilfredsstillende. Samtidig hadde vi veldig god hjelp av driftsleder til å informere lærerne, sier teknisk byggeleder Rolf Nødland i byggelederfirmaet Prosjektil AS.

Alltid overraskelser
En rehabilitering byr som regel på overraskelser og i denne byggesaken var det kloakkledningen som lå høyere enn antatt.

– Det var prosjektert et overvannsanlegg ikke for langt tilbake i tid, som vi lette etter, men aldri fant. Resultatet ble at vi måtte anlegge en overvannsgrøft tvers gjennom bygget for å få vekk drensvannet. Litt ekstraarbeid, der vi måtte sage opp og komme oss i gjennom bygget, forteller Ole Fjeldtvedt i Prosjektil AS.

Kjerneboring og armering av glatt stål
– I utgangspunktet visste vi at det ville bli utfordringer med en gammel konstruksjon armert med glatt stål og kjerneboring i en slik vegg. Det er boret en mengde nye hull for tekniske føringer. Mye kjerneboring medførte et enormt arbeid for byggeteknisk konsulent som måtte kontrollere bæring på hvert eneste foreslåtte hull, før boringen kunne starte. Det ble mange flere hull enn vi hadde sett for oss. Mens kjerneboringen pågikk, ble vi oppmerksom på at det nærmet seg eksamen. Det ble gitt begrenset tid til utføringen av kjerneboring. Så mellom klokken 09.00 og 14.00 da eksamen foregikk, ble det forbud mot «tungt arbeid», forteller han.

Tidkrevende
– For spesielt ventilasjon og rør brukte teknisk konsulent Cowi mye tid for å finne brukbare føringsveier. For elektro var det enklere. Men kabelbanen skulle på plass, og utfordringen her ble løst på en akseptabel måte, understreker Fjeldtvedt. Det ble også montert sprinkelanlegg i alle bygg. – Vi brukte vel tre til fire uker mer tid enn antatt i utgangspunktet. Det betød ingenting. Skolen var godt plassert på Våland (tidligere Stavanger Ingeniørhøyskoles bygg), og fikk ingen konsekvenser, påpeker han.

Fremdriftsplanen skulle holdes
– For å holde fremdriftsplanen laget vi åpninger i St Olav- bygget som ble dekket med presenning før glassfasaden var på plass, slik at vi fikk malt i klasserom samt kommet i gang med tekniske installasjoner. Etter at glassfasaden kom på plass ble arbeidet enklere. Entreprenøren Byggmester Sagen (tett bygg), med Rubicon (vindusleveransen) og Halvorsen (mur- og pussarbeid) som underleverandører, gjorde en glimrende jobb i bygg med små spenn og små høyder, fastslår Nødland.

Snudde amfiet
– Arkitekt Tannaz Meshkat i Link Arkitektur var veldig «på» hele tiden og lett å samarbeide med. Særlig gjaldt det utformingen av amfiet. Tidlig i prosessen var amfiet plassert 90 grader motsatt vei. Link Arkitektur kom opp forslag om å snu amfiet 90 grader, og få trappen ut der vi ser den i dag. Tidsmessig ble det litt stress, men resultatmessig ble det en genial løsning. Ingen tvil om at det hevet prosjektet, sier Fjeldtvet.

Gassoppvarming
Skolen har fått en helt ny gass-sentral i kjelleren, der gasskjelen sørger for oppvarming og varmt vann til hele bygget. Samtidig ble det installert et nytt ventilasjonsanlegg for kjøkken i kjeller og kantinen i første etasje som går opp på taket og ut. Det var snakk om enten flisfyringsanlegg eller gass-sentral, men man falt fort ned på gass.

Flyttet trafokiosk
Ellers trekker de frem flytting av en Lyse trafokiosk som sto midt i inngangen med en del høyspentkabler, som medførte mye graving. Byggingen av en ny høyspentkiosk gikk seg til etter hvert. Forurenset masse i grunnen ble byttet ut i inngangspartiet.

Asbestsanering
– AF Decom utførte asbestsanering og riving i St. Olav-bygget, men ikke i den fredede villaen fra 1920- tallet, der det bare ble litt ombygging i resepsjonsområdet. Etter hvert fant vi ut at det var mer asbest enn beskrevet, sier Nødland og fortsetter: I disse dager er T. Stangeland Maskin i ferd med å avslutte utomhusarbeidene, dvs utskifting av lett forurenset masse, opparbeiding av skolegård og parkering, asfaltarbeid og parkanlegg rundt villa.

Innflyttingen ble utsatt fra 1. januar i år til etter vinterferien. Noe som rektor og ledelsen var helt innforstått med, sier Nødland avslutningsvis.


Flere prosjekter