Daglig leder Byggmesterforbundet, Frank Ivar Andersen. Arkivfoto: Jan-Gunnar Fjeldstad

Byggmesterforbundet gir fagforening dusør-honnør

Men Byggmesterforbundet vil ikke følge i fotsporet til elektrofagforeningen som gir 6.000 kroner i dusør til varslere som avdekker useriøse aktører.

- Nei, vi har ingen planer om det. De seriøse aktørene og de ansatte i næringen har en egeninteresse av å varsle om forhold som ikke er som de skal være - enten det dreier seg om sosial dumping eller arbeidslivskriminalitet. Men Elektroarbeidernes fagforening Trøndelag skal ha ros for å sette søkelyset på en alvorlig utfordring på en kreativ måte, sier leder i Byggmesterforbundet, Frank Ivar Andersen til Byggeindustrien.

Dusør

Torsdag skrev Adresseavisen om Elektroarbeidernes fagforening Trøndelag som går nye veier for å avdekke kritikkverdige arbeidsforhold på byggeplasser i Trøndelag.

De vil betale 6.000 kroner i honnør til varslere som bidrar til å renske ut useriøse fra byggeplassene.

- Vi trenger rett og slett hjelp, sa Eystein Garberg, leder i fagforeningen til Adressa.no.

Bakgrunnen for grepet de tar, er at de kommer over stadig flere kritikkverdige forhold på byggeplasser.

Sprer seg til de tekniske fagene

Frank Ivar Andersen i Byggmesterforbundet synes det er interessant at det spesielle dusørinitiativet kommer fra en bransjeforening med medlemmer fra elektrobransjen.

- De tekniske fagene har vært mer skjermet enn de tradisjonelle konstruksjonsfagene som murer og tømrer. Men nå ser vi en utvikling der også de tekniske fagene sitter i det samme klisteret med stadig større innslag av useriøse aktører. Det er urovekkende at dette får spre seg i næringen, sier Frank Ivar Andersen.
- Har man mistet kontrollen?

- Ja, det kan man si. Selv om man fikk en handlingsplan mot arbeidslivskriminalitet fra regjeringen i januar 2015, så har egentlig ikke skjedd noe av betydning etter det. Nå må man slutte å prate og gjøre noe. Det handler om å skjerpe inn anskaffelsesregelverket og styrke tilsynene fra Arbeidstilsynet og bygningsmyndighetene, sier Andersen.

- Mer enn prat
Selv om Byggmesterforbundet ikke ønsker å følge dusøreksempelet fra Trøndelag, roser Andersen elektrofagforeningen for handlekraft.

- De gjør i alle fall noe mer enn bare å prate. Jeg tror det aller viktigste med dette initiativet, er at de får fokus på problemet med en kreativ løsning, sier Andersen.