Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Fagforening vil betale 6.000 kroner i dusør til varslere

Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag lover 6.000 kroner i dusør for tips som avdekker at byggeplasser ikke har ordentlige lønns- og arbeidsvilkår på plass.

– Vi trenger rett og slett hjelp. Vi har bestemt oss for å betale en dusør på 6.000 kroner dersom vi får inn tips, og dette tipset fører til skriftlig dokumentasjon på lønnsvilkår under tarifflønn, sier Eystein Garberg, leder i fagforeningen til Adressa.no.

Fagforeningslederen ser ingen problemer med den utradisjonelle måten å skaffe seg tips på.

– For oss handler det om å ta vare på de rundt 1.900 organiserte medlemmene vi har i Trøndelag. Sørge for at de har et godt arbeidsliv, og at de får jobber med gode vilkår, sier Garberg

Kristian Dahlberg Hauge, nyansatt direktør for EBA i Trøndelag, har ikke tidligere hørt om varslere som mottar dusør.

– Dusør er et ukjent begrep for oss i bransjeforeningen, men det blir hele tiden tatt ulike initiativ for å avdekke ulovligheter i arbeidslivet og da er vi ofte avhengige av tips. En viktig oppgave for fagforeningene er nettopp å få inn tips og sende disse tipsene videre, til Arbeidstilsynet og andre tilsyn. Vi er veldig opptatt av at ulovlig arbeid blir slått ned på, de seriøse skal ikke tape konkurranse mot de useriøse, sier Dahlberg Hauge til avisen.

– At Elektroarbeidernes Fagforening velger å betale ut dusør får de stå for selv. Men det jeg kan si er at tips er viktig og tips for å avdekke ulovligheter er en etablert arbeidsmetode, legger han til.