Administrerende direktør Harald V. Nikolaisen i Statsbygg (til venstre) og administrerende direktør Ståle Rød i Skanska.Nye Ullersmo fengsel. Illustrasjon: Statsbygg

Skanska bygger nye Ullersmo i Steinkjer

Alle cellene til nybygget til Ullersmo fengsel på Kløfta er ferdig laget hos Skanska Husfabrikken i Steinkjer.

Det skriver Statsbygg i en pressemelding på sine nettsider.

– Det kan høres underlig ut, men dette er fremtidens måte å lage fengsler på. Denne måten å bygge fengsler på baserer seg nemlig på å sette sammen ferdige moduler, som monteres sammen på byggeplassen, sier administrerende direktør Harald V. Nikolaisen i Statsbygg.

Sammen med byggherredirektør Synnøve Lyssand Sandberg har han besøkt Skanska Husfabrikken i Steinkjer for å ta en nærmere titt på fengselscellene som snart er på vei sørover til Kløfta.

– I denne sammenhengen kan hver enkelt modul være en fengselscelle, et kontor eller lignende. Vi får fraktet de ferdige elementene til fengselet på Kløfta, der vi setter det sammen til et ferdig bygg, sier Nikolaisen.

Byggetiden på Ullersmo fengsel og Eidsberg, som også skal bygges på samme vis, halveres, ifølge pressemeldingen, sammenlignet med andre byggeprosjekt. Fra Stortingets klarsignal til modulfengselet blir overtatt av Statsbygg, tar det til sammen 19 måneder, heter det i meldingen.

– Fengselssektoren har et stort behov for flere celler, og med denne måten å bygge på, klarer vi å øke kapasiteten raskt, noe som igjen fører til at det går raskere å rehabilitere eksisterende fengsler, sier Nikolaisen.

Fengslene Ullersmo og Eidsberg er de første i Statsbyggs fengselsportefølje til å ta i bruk denne byggemetoden. Statsbygg har, i samarbeid med Kriminalomsorgen, utarbeidet et standardiseringsprosjekt for fengselsbygging, der målet har vært å redusere tiden det tar å planlegge hva et fengsel skal inneholde.