Fra venstre, høyskolelektor Arjen Kraaijeveld, prisvinnerne Joachim Skogseide, Christer Rake og Pål Rud, og intern veileder professor Hans Jørgen Dahl. Foto: Firesafe

Pris for årets beste bacheloroppgave innen brann

Tre studenter ved Høgskolen i Stord/Haugesund har mottatt en pris på 20.000 kroner for sin bacheloroppgave om brannegenskapene til 3-lagsvinduer. 

-Studentene har gjort en flott jobb, og resultatene kan benyttes som bakgrunnskunnskap i praktisk arbeid med brannsikring av bygninger, sier juryleder og faglig leder i Firesafe Consulting, Håkon Winterseth.

Nyttig innsikt for brannsikring

Torsdag 9. juni ble den årlige prosess- og sikkerhetsdagen gjennomført ved Høyskolen i Stord/Haugesund. Her presenterte over 100 ingeniørstudenter sitt bachelorprosjekt, og prisen for beste brannprosjekt ble delt ut. De tre studentene Joachim Skogseide, Christer Rake og Pål Ruud imponerte juryen med sin oppgave om brannegenskapene til tre-lagsvinduer.

- Studentene har gjennomført gjennomtenkte fullskala-tester på en troverdig måte. De har klart å gi en god illustrasjon på hvordan to- og tre-lagsvinduer kan oppføre seg i brann, sier Winterseth.

Resultatene gir nyttige indikasjoner for de som prosjekter brannteknikk, da det er en utfordrende oppgave å gjennomføre troverdige fullskalaforsøk.

- Mange faktorer og feilkilder kan bidra til upålitelighet. Studentene har klart å være i forkant og funnet gode måter å gjennomføre forsøkene på, selv utendørs i vestlandsvær, sier Winterseth.

- Viktig for samfunnet

Prisen på 20.000 kr gis av brannsikringsselskapet Firesafe AS, og går til en bachelorstudent, eller gruppe, med en nytenkende idé i forhold til fremtidens brannsikring.

- Samarbeidet er en del av Firesafe som målsetting om å bidra aktivt i utviklingen av brannforebyggende arbeid i samfunnet, sier Morten Ameln, administrerende direktør i Firesafe.

Prisen har i senere år gitt nyttig kunnskap for brannsikringsbransjen.

- Studentene har smarte hoder, og juryen var imponert over nivået på oppgavene. Arbeidet de gjør er veldig relevant for fagmiljøet, sier Ameln.